Fukushima: nivelul radiațiilor din reactor a atins un nivel peste cel fatal [VIDEO]

de:
06 02. 2017, 09:47
sursa foto: www.pinterest.com

Radiațiile din interiorul reactorului nuclear deteriorat de la Fukushima au atins un nivel de peste 100 de ori peste limita fatală, după criza din 2011, când acesta s-a topit.

Companiei Tepco, o compani care furnizează energie electrică, a trimis un robot dotat cu camere video în interiorul reactorului de la Fukushima, iar acesta a transmis imagini cu o gaură de câțiva metri lățime în vasul de presiune (cel de sus) și există posibilitatea ca uraniul topit să fie cauza acestei deteriorări.  „Este posibil să se fi topit și să fi produs o gaură în izolație containereului, dar, în acest stadiu, este doar o ipoteză”, a declarat un purtător de cuvânt al companiei Tepco, potrivit AFP, citată de engadget.com.

După pagubele produse de tsunamiul din 2011, cel mai mare nivel înregistrat al radiațiilor a fost de apoximativ 73 sieverts pe oră (unitate derivată din radiațiile ionice). Dar după ce au analizat imaginile din interiroul reactorului, experții au constatat că nivelul a ajuns la 530 sieverts pe oră. O doză de sieverts poate cauza iradiație, în timp ce 10 sieverts te pot ucide într-o săptămână.

Compania Tepco și ceilalți parteneri nu au reușit să localizeze combustibilul expus din reactorul de la Fukushima – slab îmbogățit cu uraniu – o condiție prealabilă pentru defectarea centralei. Până acum, nivelul radiațiilor a făcut imposibilă apropierea roboților de sursa problemei, pentru ca aceștia să poată evalua pagubele. Cinci roboți au fost trimiși în reactor, dar niciunul nu a mai putut fi recuperat de acolo.

Până săptămâna trecută se credea că acel combustibil radioactiv din interiorul reactorului de la Fukushima se află în vasul de presiune. Cu toate acestea, dacă a pătruns în vasul de reținere mai mare, situația ar putea fi și mai gravă. Compania a decis să trimită în interiorul reactorului un robot care rezistă la 1.000 sieverts pe oră, dar cele mai recente date arată că acesta ar rezista maxim o oră.

Autoritățile ar trebui să găsească un plan pentru eliminarea combustibilului până în 2018, dar ultima descoperire s-ar putea să întârzie această acțiune.