Home » Știri » Fumatul ocazional nu este ”mai sănătos” decât fumatul regulat

Fumatul ocazional nu este ”mai sănătos” decât fumatul regulat

George Stanciu / 06.12.2016, 12:23
Fumatul ocazional nu este ”mai sănătos” decât fumatul regulat

Fumatul ocazional este asociat cu riscuri ridicate de sănătate, contrar opiniilor clasice, conform cărora un astfel de obicei nu este ”atât de dăunător.”

Un studiu publicat în jurnalul online JAMA Internal Medicine analizează teoria conform căreia cei ce fumează mai puțin de 10 țigări pe zi prezintă riscuri mai mari de deces decât nefumătorii convinși. Studiul aduce o nouă dovadă că nu există un număr ”sigur” de țigări fumate.

Fumatul reprezintă o problemă mondială, afectând oameni de pe întreg globul și cauzând în jur 5 milioane de decese, anual. Totuși,  există destul de puține dovezi cu privire la fumatul ocazional pe termen lung. Astfel, de multe ori, o astfel de practică este considerată destul de sigură.

Studiul, condus de Maki Inoue-Choi de la National Cancer Institute, a dorit să examineze legătura dintre fumatul de mai puțin de o țigară pe zi, dar și de 1-10 țigări zilnic, și dintre nivelul de risc de deces al fumătorilor.

Studiul a avut ca subiecți 290.215 adulți vârstnici (aceștia având între 59 și 82 de ani), ce au completat între 2004 și 2005 un chestionar al National Institutes of Health. Chestionarul a dorit să descopere care sunt sau care au fost obiceiurile legate de fumat ale indivizilor. La momentul efectuării chestionarului, 7,7% dintre respondenți erau fumători, 53,9% erau foști fumători, iar 38,4% nu fumaseră niciodată, conform sciencedaily.com.

În comparație cu persoanele nefumătoare, cei ce fumau ocazional prezentau un risc crescut de deces, iar corelațiile erau evidente în cauzele de deces cauzate de fumat, cel mai important element fiind cancerul pulmonar.

Cei ce au fumat ocazional în tinerețe, însă, prezentau riscuri din ce în ce mai mici de deces, în funcție de vârsta la care s-au lăsat de acest viciu.

Descoperirile prezintă o nouă serie de dovezi care susțin că nu poate fi vorba de o ”limită sigură” cu privire la numărul de țigări fumate zilnic. Cercetătorii concluzionează, afirmând că noi studii ar trebui efectuate pentru a analiza riscurile asociate cu țigările electronice, sau cu alte produse din tutun.