Home » Știri » Gorj: peste o mie de metri cubi de lemn au fost confiscați

Gorj: peste o mie de metri cubi de lemn au fost confiscați

George Stanciu / 08.12.2016, 15:59
Gorj: peste o mie de metri cubi de lemn au fost confiscați

Garda Forestieră Vâlcea a confiscat peste o mie de metri cubi de lemn şi a aplicat amenzi în valoare de 71.000 de euro, în urma unei serii de controale efectuate în judeţul Gorj, unde au fost descoperite 35 de transporturi ilegale de lemn.

Reprezentanţii Greenpeace România transmit, prin intermediul unui comunicat de presă, că, în urma unei sesizări trimise de organizație la sfârşitul lunii noiembrie cu privire la identificarea a 35 de transporturi ilegale de lemn pe raza județului Gorj, Garda Forestieră Vâlcea a efectuat controale şi a aplicat 32 de amenzi în valoare totală de 320.000 de lei (aproximativ 71.000 de euro). De asemenea, au fost confiscați 933 de metri cubi de lemn rotund şi lemn de foc, dar şi 218 metri cubi de cherestea.

”Apreciem promptitudinea Gărzii Forestiere Vâlcea în a interveni pentru combaterea infracţiunilor silvice semnalate şi încurajăm o abordare activă în controlul respectării regimului silvic de către toţi actorii din domeniu, de la cei privaţi la Romsilva. Considerăm că rolul fundamental al Gărzilor Forestiere este acela de a opri furtul de lemn şi degradarea pădurilor iar acţiunea din Gureni ne oferă speranţă că suntem pe drumul cel bun şi că implicarea cetăţenilor în această sferă poate să dea roade,” a transmis Ionuţ Apostol, directorul de campanii al Greenpeace România.

O echipă de activişti Greenpeace România a făcut, în perioada 17-18 noiembrie, o cercetare ce viza transporturile lemnului în localitatea Gureni, comuma Peştişani, judeţul Gorj. În această localitate sunt active patru societăți ce prelucrează și transportă lemnul.

Echipa Greenpeace România a monitorizat şi documentat în perioada amintită transporturile de lemn venite din bazinul forestier Bistriţa, aflat în nordul satului Gureni, dar şi transporturile ce aveau ca proveniență alte zone. Folosind aplicaţia ”Inspectorul Pădurii”, echipa a verificat legalitatea fiecărui transport de cel puțin două ori, pentru a evita potențiale probleme, cauzate de de lipsă a semnalului GSM, sau de înregistrare a transporturilor în Sistemul de Urmărire a Masei Lemnoase, pe care se bazează aplicația, conform news.ro.

În perioada în care au fost efectuate monitorizările au fost descoperite 35 de transporturi ilegale. Unele transporturi nu aveau aviz, dar cele mai multe transporturi aveau aviz pentru un volum semnificativ mai mic decât cel transportat în realitate. Volumul de lemn ilegal monitorizat a fost estimat la 319 metri cubi, acesta având o valoare de aproximativ 25.000 de euro. Greenpeace România a sesizat DIICOT, Garda Forestieră Vâlcea şi Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor.