Home » Știri » Grevă generală în Sănătate: 75.000 de angajați au încetat lucrul

Grevă generală în Sănătate: 75.000 de angajați au încetat lucrul

Octavian Palade / 31.10.2016, 09:17
Grevă generală în Sănătate: 75.000 de angajați au încetat lucrul

Grevă generală în Sănătate, declanșată de Federația Sanitas. Medicii nu vor efectua nicio operație care nu este urgență medicală. Nemulțumirile sunt legate de Legea salarizării.

Sistemul sanitar românesc se află în grevă generală începând de luni, anunță news.ro. Marius Sepi, vicepreședintele Federației Sanitas, a declarat că în spitale se vor organiza pichete de grevă și doar o treime din angajați vor asigura continuitatea actului medical.

Cei 75.000 de greviști au declanșat protestul din cauză că nu au ajuns la un acord cu autoritățile în privința Legii salarizării.

Vicepreședintele Federației Sanitas a postat duminică un mesaj  pe Facebook, în care a precizat că se va afla mai întâi alături de protestatarii de la Spitalul Municipal Sebeş, iar luni se va alătura colegilor săi de la Spitalul Floreasca din Bucureşti.

„30.10.2016, Sebeş. În anul 1998, în urma grevei generale desfăşurate de Federaţia Sanitas între 16 şi 27 februarie şi când s-a obţinut dublarea salariilor, mi-am început cariera de sindicalist la Spitalul Municipal Sebeş. În aceste momente importante pentru sistemul sanitar nu puteam fi decât alături de colegi şi drept urmare, astă-seară sunt la Spitalul Sebeş pentru a face ultimele pregătiri pentru greva generală, iar mâine voi fi alături de colegii din Bucureşti de la Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca. De noi depinde să schimbăm lucrurile în sănătate şi este important să fim uniţi şi hotărâţi.Reprezentăm o forţă în sănătate şi este timpul să ne recâstigăm drepturile şi demnitatea! 31 octombrie 2016 – Grevă Generală în sănătate!”, a postat Marius Sepi pe Facebook.

În județul Timiș nu este grevă generală

Federaţia Sanitas din județul Timiş nu a adunat semnăturile necesare pentru declanşarea protestului, astfel că niciun angajat din spitalele din judeţ nu este luni în grevă.

Pe de altă parte, în judeţul Braşov este grevă doar în şapte unităţi medicale, singurele în care s-au strâns semnăturile pentru protest.

Livius Cârstea, liderul Sanitas Timiş, a precizat luni dimineaţă că pentru organizarea unei greve generale ar trebui suspendat contractul colectiv de muncă.

”Ca să produci o grevă generală, trebuie să îndeplineşti mai multe condiţii legale. În primul rând, un număr de semnături de cel putin 50 la sută plus unu din membrii de sindicat şi în al doilea rând să nu ai un contract colectiv la nivel de unitate, pentru că asta ar împiedica. Pe perioada grevei trebuie suspendat contractul colectiv de muncă”, a spus Cârstea. Livius

Grevă generală susținută și de pacienți

Revendicările sindicaliştilor sunt susţinute şi de Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC), organizație care a făcut apel la bolnavi să dea dovadă de solidaritate cu acţiunile personalului medical.

„Suntem alături de toate cadrele medicale care mâine (luni, n,r,) sunt în grevă generală. Ca pacienţi, cunoaştem lipsa de personal şi problemele cu care se confruntă întreg sistemul sanitar, probleme care ne afectează şi pe noi. Deşi avem nevoie de servicii medicale, înţelegem că situaţia actuală i-a împins pe angajaţii acestui sistem către greva generală, însă ceea ce nu înţelegem este reacţia, sau mai bine spus, lipsa de reacţie a autorităţilor. Sper ca în aceste momente extrem de delicate, autorităţile să dea dovadă de responsabilitate faţă de cetăţenii acestei ţări şi să găsească soluţii fiabile care să vină în ajutorul pacienţilor”, a declarat președintele COPAC, Radu Gănescu.

„Lipsa de interes a guvernanţilor pentru a găsi soluţii fiabile la solicitările noastre, precum şi creşterea nivelului de nemulţumire a colegilor nedreptăţiţi ca urmare a punerii în aplicare a OUG 20 şi 43/2016 a condus la grevă generală în unităţile sanitare din România”, au comunicat reprezentanţii Federaţiei Sanitas.

Aceștia mai atrag atenția că 31 octombrie este ziua în care angajaţii din sistemul sanitar şi de asistenţă socială le arată guvernanţilor „că nu mai suportă umilinţa şi, indiferent de gradul profesional, sunt uniţi şi hotărâţi să îşi recâştige drepturile şi demnitatea”.

Ministerul Sănătăţii a transmis, la rândul său, că, la negocierile care s-au desfășurat vineri, că se caută soluţii pentru ca veniturile din sistemul sanitar să fie cât mai aproape de un nivel corespunzător, o nouă întâlnire fiind programată pentru luni.

Federaţia Sanitas solicită introducerea în Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 20/2016 a angajaţilor care lucrează în serviciul tehnic administrativ – 23.000 de persoane, a funcţionarilor publici din Direcţiile de Sănătate Publică – 1.800 de oameni şi a celor din creşe şi grădiniţe – aproximativ 1.500 de persoane.

„De asemenea, Sanitas mai solicită reducerea diferenţelor salariale de până la 800 de lei între asistenţii medicali absolvenţi ai şcolilor postliceale sanitare şi cei cu studii superioare, ambele categorii având aceeaşi profesie, având aceeaşi fişă a posturilor şi aceleaşi atribuţii”, a spus Sepi.

Sindicaliștii din sistemul sanitar au cerut şi reducerea diferenţelor de salarizare de până la 1.200 de lei între spitalele clinice şi neclinice şi trecerea asistenţilor din asistenţa socială pe grila din sistemul neclinic.

Federaţia Sanitas a început protestele organizând cu pichete, pe 20 septembrie la sediul Ministerului Muncii, pe 27 septembrie la Ministerul Finanţelor, pe 4 octombrie la Ministerul Sănătăţii şi pe 11 octombrie la sediul Parlamentului.

Pe data de 12 octombrie, sindicaliștii s-au aflat în grevă japoneză şi au purtat banderole în timpul serviciului, în toate spitalele, iar pe 19 octombire, aceștia au declanșat o grevă de avertisment, cu încetarea lucrului timp de două ore.