Home » Știri » Grevă generală în Sănătate: a doua zi de proteste. Sindicaliștii se duc în Parlament

Grevă generală în Sănătate: a doua zi de proteste. Sindicaliștii se duc în Parlament

Octavian Palade / 01.11.2016, 10:34
Grevă generală în Sănătate: a doua zi de proteste. Sindicaliștii se duc în Parlament

Este a doua zi de grevă generală în sistemul sanitar din România. Liderii Sanitas poartă discuții cu parlamentari.

În cea de-a doua zi de grevă generală în Sănătate, reprezentanții sindicaliștilor se duc în Parlament, pentru a susţine amendamentele la Legea de adoptare a OUG 20/2016, referitoare le majorările salariale votate luni seară de deputaţii din Comisiile de muncă şi buget, potrivit news.ro.

Marius Sepi, prim-vicepreşedintele Federaţiei Sanitas, a anunțat că greva generală continuă în toate unitățile medico-sanitare, menționând că reprezentanţii salariaților se află la această oră în Parlament pentru a susţine amendamentele la Legea de adoptare a OUG 20/2016, referitoare la majorările salariale votate luni seară de deputaţii din Comisiile de muncă şi buget.

„Greva generală continuă în toate spitalele, aşa cum a fost şi ieri (luni, n.r.). La această oră suntem deja în Parlament pentru a susţine amendamentele care prevăd majorări salariale, pe care le-au votat deputaţii din comisiile de buget-finanţe şi muncă”, a precizat Marius Sepi.

O parte dintre angajații Spitalului Floreasca, membri ai Federației Sanitas, s-au adunat marţi dimineaţă în faţa unităţii sanitare. Ei purtau purtând pancarte pe care scria: „Spunem Stop umilirii cadrelor medicale!”

Comisiile de muncă şi buget au adoptat, luni seară, după cinci ore de dezbateri, mai multe amendamente la Legea de adoptare a OUG 20/2016,  care prevede majorări salariale pentru angajaţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, personalul din învăţământ, precum şi sporuri pentru medici. Ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru, s-a opus şi a atras atenția că acest lucru înseamnă un efort de patru miliarde de lei anual de la buget.

Conform amendamentelor adoptate de comisii, cuantumul brut al salariilor de bază/soldelor funcţiei de de bază/salariilor funcţiei de bază/indemnizaţiilor de încadrare de care beneficiază personalul din aparatul propriu al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate se majorează cu 25 la sută faţă de nivelul acordat pentru luna august 2016. Salariile se vor majora efectiv de la 1 decembrie 2016.

Secretarul de stat în Ministerul de Finanţe, prezent la dezbatere, a avertizat că dacă acest amendament este adoptat, deficitul va creşte.

În același timp, deputaţii au stabilit ca sporurile pentru cadrele medicale să fie calculate la baza salarială din anul respectiv, nu la nivelul din 2009.

Discuțiile la Comisiile reunite de Muncă şi Buget din Camera Deputaţilor asupra OUG 20/2016 vor fi reluate marţi dimineaţă, deoarece trebuie discutate grilele de salarizare, fiind nevoie ca proiectul de Lege de adoptare a OUG 20/2016 să primească raport de la Comisia Juridică. Legea ar trebui să ajungă apoi în plenul Camerei Deputaţilor, for decizional în acest caz.

Liderii Federaţiei Sanitas precizau luni seară că după prima zi de grevă generală au apărut unele rezultate favorabile, amendamentele membrilor de sindicat fiind aprobate de Comisiile de muncă şi de buget din Camera Deputaţilor.

Până la votul final din plenul Camerei,  greva generală va continua, au transmis reprezentanţii Federației.

Aproximativ 82.000 de angajaţi din sistemul sanitar au  declanșat luni greva generală, după ce nu au ajuns la o înţelegere cu autorităţile privind revendicările legate de legea salarizării unitare. Liderii sindicali dau asigurări că, în perioada grevei generale, doar o treime din angajaţi asigură serviciile medicale.