Home » Știri » Grindeanu explică de ce OUG privind grațierea nu a intrat pe ordinea de zi a Guvernului

Grindeanu explică de ce OUG privind grațierea nu a intrat pe ordinea de zi a Guvernului

Sebastian Rotaru / 18.01.2017, 16:49
Grindeanu explică de ce OUG privind grațierea nu a intrat pe ordinea de zi a Guvernului

Premierul Sorin Grindeanu a declarat, miercuri, pentru News.ro, că ordonanţa de urgenţă privind graţierea nu ar fi intrat pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern, pentru că avea nevoie de avize de la alte ministere.

Grindeanu a spus că avizele nu au venit până la sosirea preşedintelui Klaus Iohannis, motiv pentru care actul normativ nu putea fi luat în discuţie, relatează News.ro.

”Pentru a intra pe ordinea de zi trebuia să aibă avizele şi de alte ministere, ceea ce nu s-a întâmplat înainte de venirea preşedintelui, deci ei au redactat-o, cum era normal, cu ziua de azi”, a spus premierul, explicând astfel de ce în actul normativ este menţionată data de 18 ianuarie.

Referitor la proiectul de OUG privind graţierea, şeful Executivului a spus că este o modalitate legală și că aceasta se practică..

”Ministerul Justiţiei a venit cu această propunere. Are o explicaţie, pentru că se practică nu doar de noi, ci periodic. Cred că ultima graţiere pe care statul român a dat-o a fost undeva la începutul anilor 2000. Apoi avem acea decizie pilot de la CEDO pe cale să fie dată, care ne va duce, sper să nu greşesc suma, undeva la aproape de o sută de milioane de euro pe care trebuie să-i plătim. În urma discuţiei de ieri (marţi – n.r.) cu domnul ministru (Florin Iordache – n.r.), i-am spus că doresc să fie excluse, şi cred că aţi văzut că sunt excluse, tot ceea ce înseamnă fapte de corupţie, etc, şi ei au venit cu această propunere”, a spus şeful Guvernului.

Premierul Grindeanu a mai declarat, referitor la modificarea Codului Penal, că este o decizie pe care Guvernul său intenţionează să o ia ca urmare a deciziilor Curţii Constituţionale.

“Cealaltă (OUG de modificare a Codului Penal şi de Procedură Penală – n.r.) este motivată de decizii ale Curţii Constituţionale. Lucrurile acestea şi instituţia ordonanţei de urgenţă nu le-a inventat Guvernul Grindeanu. Inclusiv Guvernul technocrat a dat ordonanţă de urgenţă în ultimul an pe modificări ale Codului Penal”, a precizat Grindeanu.

Nu în ultimul rând, premierul a spus că din punctul de vedere al Executivului modalitatea în care vor fi promovate atât graţierea, cât şi modificările la Codul Penal şi de Procedură Penală nu exclude ca acestea să fie făcute prin intermediul unor proiecte de legi.

”Acesta este punctul de vedere al Ministerului Justiţiei. Modalitatea prin care se face că va fi prin Parlament, că va fi graţierea şi modificarea Codului Penal prin OUG o să vedem în urma consultărilor pe care le va avea Ministerul Justiţiei cu toţi cei implicaţi”, a mai declarat Sorin Grindeanu.

Proiectul OUG promovat de Ministerul Justiţiei prevede graţierea integrală a pedepselor de până la 5 ani precum şi jumătate din pedeapsa femeilor gravide, a celor care au în întreţinere copii sub cinci ani, a celor cu vârste de peste 60 de ani, precum şi a celor cu boli incurabile în faze terminale. Prevederile nu se aplică recidiviştilor, nici celor care s-au sustras executării pedepsei şi nici celor care comit infracţiuni după data de 18 ianuarie 2017. Proiectul prevede că OUG intră în vigoare în 18 februarie 2017.

Proiectul de OUG care modifică prevederi din Codul Penal şi din Codul de Procedură Penală ia în calcul pagubele materiale mai mari de 200.000 de lei în cazul abuzului în serviciu, reducând de la 7 la 3 ani de detenţie nivelul maxim al pedepsei şi eliminând sancţiunea cu interdicţia privind ocuparea unei funcţii publice. În ceea ce priveşte conflictul de interese, printre cei menţionaţi ca beneficiari ai folosului patrimonial de pe urma faptei comise de funcţionarul public nu se vor mai regăsi şi cei cu care acesta a avut raporturi de muncă în ultimii cinci ani. Denunţurile vor fi valabile doar dacă sunt făcute în termen de şase luni de la data comiterii faptei reclamate.