Home » Știri » Gripa aviară: măsuri speciale împotriva pestei în Portul Constanța

Gripa aviară: măsuri speciale împotriva pestei în Portul Constanța

George Stanciu / 06.12.2016, 15:01
Gripa aviară: măsuri speciale împotriva pestei în Portul Constanța

După ce probele prelevate de la păsări găsite moarte în Portul Constanţa au confirmat că acestea erau infectate cu gripă aviară, Administraţia Porturilor Maritime Constanţa a decis să ia măsuri speciale de siguranţă.

Operatorii portuari vor fi nevoiți să semnaleze de urgenţă dacă găsesc cadavre de păsări în zona de activitate a agenţilor economici sau în acvatoriul portuar.

“Confirmarea prezenţei virusului gripei aviare la probele prelevate de la păsări găsite în Portul Constanţa determină Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime SA Constanţa să ia măsuri speciale de siguranţă, măsuri dispuse de Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Constanţa – DSVSA. În acest sens, toţi agenţii economici de pe platforma portuară au fost anunţaţi, prin intermediul Buletinului Informativ transmis zilnic, despre măsurile care se impun în această situaţie. Asfel, se va semnala, în regim de urgenţă, la dispeceratul central, apariţia în zona de activitate a operatorilor portuari, pe uscat sau în acvatoriul portuar, a cadavrelor de păsări”, transmite Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime Constanţa într-un comunicat.

Păsările moarte ce vor fi identificate vor fi ridicate de către reprezentanţi ai Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Constanţa, iar probele vor fi trimise spre analiză la Laboratorul Judeţean al DSVSA Constanţa.

Până acum, gripa aviară a fost confirmată la o lebădă şi la un cormoran. Ambele păsări au fost găsite moarte în Portul Constanța.

În urmă cu o săptămână, probele prelevate de la o lebădă găsită moartă în zona acvatoriului Portului Constanţa au dovedit că aceasta avea gripă aviară. Inspectori DSVSA Constanţa au fost anunţaţi, în data de 22 noiembrie, despre existența cadavrului păsării.

În data de 24 noiembrie, probe prelevate din cadavrul lebedei au fost trimise la Institutul de Diagnostic şi Sănătatea animală din Bucureşti pentru a fi confirmată prezența virusului. Buletinul de analiză a confirmat virusul gripei aviare, subtipul H5N8.

Luni, Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală din Bucureşti (Laborator Naţional de Referinţă pentru influenţa aviară) a confirmat virusul gripei aviare (subtipul H5N8) în probele prelevate de la un cormoran mort găsit în Portul Constanţa, arată news.ro.

Pentru a preveni răspândirea virusului, specialiştii sugerează ca populația să își țină păsările din gospodărie în adăposturi închise pentru ca acestea să nu vină în contact cu păsările sălbatice. De asemenea proprietarii au obligativitatea de a informa medicii veterniari cu privire la orice caz de îmbolnăvire sau mortalitate înregistrat în gospodărie.

În plus, sunt interzise mutarea păsărilor din sau în afara exploataţiilor fără aprobare din partea autorităților, accesul raţelor şi gâştelor domestice la luciul de apă pentru a evita contactul cu păsările sălbatice şi ”adăparea păsărilor de curte cu apă provenită din lacuri sau bălţi”, potrivit ANSVSA.