Home » Știri » Gripa porcină africană: România interzice importurile de carne din Ucraina și Republica Moldova

Gripa porcină africană: România interzice importurile de carne din Ucraina și Republica Moldova

George Stanciu / 07.10.2016, 14:58
Gripa porcină africană: România interzice importurile de carne din Ucraina și Republica Moldova

România a luat decizia de a interzice importul oricăror produse de origine animală din Republica Moldova și Ucraina, incluzând micul trafic de frontieră. Decizia vine ca urmare a raportării cazuri de pestă porcină africană în cele două state vecine, a declarat vineri Achim Irimescu, ministrul Agriculturii.

Există, totuși, un risc ridicat  ca porcii mistreţi să aducă pesta porcină în teritoriul țării noastre, risc apreciatde Irimescu la 70%.

Decizia de a interzice orice fel de import a fost luată pentru că există riscul, spre exemplu, ca „salamul din carne de vită să conţină şi urmă de carne de porc”, a afirmat ministrul Agriculturii, la Digi 24.

În cazul în care gripa porcină africană ar ajunge şi în România, „toţi porcii afectaţi vor fi ucişi şi incineraţi, eventual îngropaţi în anumite condiţii”, a mai adăugat Irimescu.

Gripa porcină africană este provocată de un virus, ce infectează atât porcii domestici, cât și pe cei sălbatici, porcii mistreți. Boala afectează porci de toate vârstele, indiferent de genul acestora, relatează news.ro.

Virusul nu se transmite la om.

Virusul poate provoca pagube serioase din cauza procentului crescut de mortalitate, dar și din cauza faptului că boala este dificil de eradicat și pentru că relațiile comerciale sunt blocate în anumite domenii.

Gripa porcină africană: autoritățile au luat deja o serie de măsuri împotriva pestei

Aceasta nu este prima decizie luată de autorități pentru a stopa pesta porcină. Autorităţile din judeţul Vaslui au decis să interzică vânzările de porci în târguri, din cauza temerilor provocate de gripa porcină africană. De asemenea, vameşii de la Albiţa şi Poliţia vor spori controalele asupra maşinilor, încercând să prevină apariţia unui focar de gripă porcină africană. Măsurile au fost dispuse după ce au apărut informații conform cărora în Republica Moldova ar exista două focare ale pestei.

Sursă imagine: www.stiriagricole.ro