Home » Știri » Guvernul SUA, profund îngrijorat de decizia Rusiei de a bloca accesul la site-ul LinkedIn

Guvernul SUA, profund îngrijorat de decizia Rusiei de a bloca accesul la site-ul LinkedIn

Octavian Palade / 18.11.2016, 15:15
Guvernul SUA, profund îngrijorat de decizia Rusiei de a bloca accesul la site-ul LinkedIn

Guvernul SUA a informat că este profund îngrijorat de decizia Rusiei de a bloca accesul la site-ul LinkedIn, temându-se de crearea unui precedent.

Guvernul Statelor Unite a anunţat vineri că este profund îngrijorat din cauza deciziei autorităţilor din Rusia de a bloca accesul la site-ul de socializare pentru profesionişti LinkedIn. Executivul american avertizează că este creat un precedent care ar putea fi folosit pentru a bloca alte site-uri, scrie Reuters, citat de news.ro.

LinkedIn, cu sediul în Statele Unite, este prima reţea majoră de socializare blocată în baza unei noi legi care cere operatorilor de Internet să păstreze datele utilizatorilor pe servere din Rusia.

Unii analiști se tem că și site-urile altor firme din sectorul tehnologiei, între care Facebook şi Twitter, ar putea să fie blocate, dacă nu vor transfera datele utilizatorilor ruşi pe servere din această ţară.

Purtătorul de cuvânt al ambasadei americane la Moscova, Maria Olson, a spus că SUA au cerut autorităţilor ruse să permită imediat accesul utilizatorilor la LinkedIn, afirmând că restricţiile afectează concurenţa şi poporul rus.

”Statele Unite sunt profund îngrijorate de decizia Rusiei de a bloca accesul la site-ul LinkedIn. Decizia este prima de acest tip şi stabileşte un precedent periculos, care poate fi folosit ca motiv pentru închiderea oricărui site care conţine date ale utilizatorilor ruşi”, a declarat Olson într-un comunicat.

Vineri, cei care au încercat să acceseze site-ul LinkedIn prin intermediul operatorului rus de telecomunicaţii MTS au putut citi mesajul ”Accesul la resursa solicitată este restricţionat”. Încercările de a accesa site-ul prin intermediul operatorului Vimpelcom au fost şi ele fără succes.

Guvernul rus anunță că noua cerinţă este pentru a se asigura că datele utilizatorilor ruşi sunt protejate corespunzător.

Într-un mesaj pe email adresat utilizatorilor ruşi, rețeaua LinkedIn afirmă că regretă decizia Rusiei de a bloca accesul la site şi că vrea să stabilească o întâlnire cu autoritatea de reglementare.

Compania americană are peste 6 milioane de utilizatori înregistraţi în Rusia.

Blocarea site-ului LinkedIn a avut loc în urma unei decizii judecătoreşti.