Home » Știri » Hollande vrea să prelungească starea de urgență până la alegerile prezidențiale

Hollande vrea să prelungească starea de urgență până la alegerile prezidențiale

George Stanciu / 16.11.2016, 14:26
Hollande vrea să prelungească starea de urgență până la alegerile prezidențiale

François Hollande a afirmat marţi, la Marrakech, că dorește o „prelungire a stării de urgenţă până la alegerile prezidenţiale” ce se vor desfășura în aprilie 2017.

„Vreau o prelungire a stării de urgenţă până la (alegerile) prezidenţiale”, a declarat preşedintele Republicii în marja COP22, la Marrakech.

Împotriva riscurilor de terorism „avem nevoie de măsuri care sunt, este adevărat, excepţionale. Iar cum va avea loc, în săptămânile următoare, un scrutin prezidenţial, adunări, Guvernul mi-a propus prelungirea stării de urgenţă, iar această (propunere) va fi prezentată Parlamtului”, a declarat Hollande.

Franţa se află „în război” în trei țări, cele mai cunoscute teatre de război fiind cele din Siria și din Irak, unde francezii luptă în cadrul coaliţiei antijihadiste conduse de Statele Unite. Cu toate acestea, Franța are trupe și în Mali, unde statul luptă împotriva unei grupări de islamiști extremiști, arată Hollande.

”Ne confruntăm cu oameni care vor să ne atace aici, pe teritoriul nostru”, a mai adăugat președintele Franței.

Prim-ministrul Manuel Valls a confirmat marţi după-amiaza, la Paris, că Executivul va cere Parlamentului să prelungească, încă o dată, starea de urgență din Franța, după ce actuala prevedere va expira în ianuarie 2017.

Starea de urgență instituită în Franța, și prevăzută și în constituție, permite autorităților plasarea în arest la domiciliu şi extinde posibilităţile unor percheziţii, scrie news.ro.

Franţa se află în stare de urgenţă de mai bine de un an, acest regim intrând în vigoare ca urmare a atentatelor din 13 noiembrie 2015 de la Paris şi Saint-Denis, revendicate de gruparea Statul Islamic şi soldate cu 130 de morţi.