Home » Știri » ÎCCJ se va pronunța, joi, în dosarul Bica-Simu-Pop

ÎCCJ se va pronunța, joi, în dosarul Bica-Simu-Pop

Sebastian Rotaru / 26.01.2017, 10:10
ÎCCJ se va pronunța, joi, în dosarul Bica-Simu-Pop

Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) va pronunţa, joi, sentinţa în dosarul în care sunt judecaţi fosta şefă a DIICOT Alina Bica, omul de afaceri Horia Simu şi fostul şef al ANAF Şerban Pop.

Cei trei inculpați sunt acuzați  pentru fapte de corupţie legate de soluţionarea favorabilă a unui dosar al lui Simu. Decizia nu va fi definitivă şi va putea fi contestată la Completul de cinci judecători al ÎCCJ, potrivit News.ro.

Completul de judecată format din judecătoarele Leontina Şerban, Geanina Cristina Arghir şi Cristina Rotaru urmează să decidă dacă le schimbă celor trei încadrările juridice şi pronunţă sentinţa pe noile fapte sau pe cele pentru care Bica, Simu, şi Pop au fost trimişi în judecată de procurorii DNA.

La termenul din 12 ianuarie, când era aşteptată sentinţa în acest dosar, cele trei judecătoare au decis să repună cauza pe rol pentru schimbarea încadrării juridice în cazul celor trei inculpaţi, considerând că Horia Simu nu trebuie judecat pentru dare de mită, ci pentru cumpărare de influenţă, Şerban Pop nu trebuie judecat pentru complicitate la dare de mită, ci ar trebui acuzat de trafic de influenţă, iar Alina Bica nu ar trebui judecată pentru luare de mită, ci pentru favorizarea făptuitorului.

Atunci, instanţa a stabilit pronunţarea pe schimbarea încadrărilor şi pe fond pentru 18 ianuarie, dar la acel termen pronunţarea a fost amânată petnru 26 ianuarie.

Sentinţa pe care o vor pronunţa cele trei judecătoare  ale ÎCCJ va putea fi contestată la Completul de cinci judecători al instanţei supreme, care va pronunţa o decizie definitivă în acest dosar.

DNA a cerut condamnarea Alinei Bica la o pedeapsă cu executare pentru luare de mită, aplicarea unei pedepse complementare pe o perioadă de cinci ani, confiscarea a 17.500 de euro şi menţinerea măsurilor asigurătorii.

De asemenea, DNA a solicitat condamnarea la pedepse cu executare a fostului şef al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală Şerban Pop pentru fapta de complicitate la dare de mită, precum şi confiscarea a 150.000 de euro, şi a lui Horia Simu, pentru dare de mită.

Avocaţii Alinei Bica au solicitat achitarea acesteia, arătând că fapta de care este acuzată nu poate fi probată.

În ultimul cuvânt, Bica a spus că nu poate accepta să se ducă la puşcărie pentru 17.000 de euro, bani pe care nu i-ar fi luat.

În septembrie 2015, fosta şefă a DIICOT Alina Bica şi fostul şef al ANAF Şerban Pop au fost trimişi în judecată pentru luare de mită şi respectiv complicitate la dare de mită, pentru soluţionarea favorabilă a unui dosar al omului de afaceri Horia Simu, acuzat de dare de mită.

“La data de 8 noiembrie 2014, inculpata Bica Alina Mihaela, în calitate de procuror şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, a primit, pentru sine, în mod indirect, printr-un intermediar (martor denunţător în cauză), suma de 17.500 euro din totalul sumei de 20.000 euro, pe care acesta din urmă, în calitate de interpus, a primit-o de la inculpatul Pop Şerban. Suma de 20.000 euro a reprezentat o parte din totalul sumei de aproximativ 230.000 euro ce a fost dată de omul de afaceri în tranşe, pe parcursul a opt luni, în cursul anului 2014, inculpatului Pop Şerban, pentru ca acesta să o remită în scopul menţionat mai sus”, au arătat procurorii în rechizitoriu.

Anchetatorii susţin că, în schimbul banilor primiţi, Alina Bica ar fi determinat înlocuirea procurorului de caz şi ar fi făcut presiuni asupra unui alt subordonat de-al său, pentru a fi pronunţată o soluţie de clasare în dosarul în care Horia Simu era urmărit penal.