Home » Știri » Igor Dodon vrea revocarea din funcție a ambasadorului Republicii Moldova la București

Igor Dodon vrea revocarea din funcție a ambasadorului Republicii Moldova la București

Sebastian Rotaru / 10.01.2017, 14:20
Igor Dodon vrea revocarea din funcție a ambasadorului Republicii Moldova la București

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, intenționează să ceară revocarea ambasadorului țării sale la București, Mihai Gribincea.

Anunțul a fost făcut de Dodon într-o postare pe Facebook, după ce ambasadorul Republicii Moldova în România, Mihai Gribincea, a declarat pentru postul Digi24 că „disputa din jurul cetățeniei (moldovenești) a lui Traian Băsescu nu poate zdruncina ansamblul relațiilor bilaterale dintre România și Moldova, iar decretul semnat de președintele Igor Dodon ar putea fi declarat neconstituțional”, infomrază Agerpres.

„Avem niște relații politice, dar și la nivel de societate, foarte intense, care nu cred că pot fi influențate foarte mult de acest decret”, a declarat luni Mihai Gribincea, în emisiunea de la Digi24, cu referire la decretul lui Dodon privind ridicarea cetățeniei moldovenești pentru Traian Băsescu. „Cu atât mai mult că, după cum ați menționat și dumneavoastră, unul dintre parlamentarii din Republica Moldova a sesizat Curtea Constituțională cu privire la acest decret de retragere a cetățeniei. Nu vreau să anticipez rezultatul, dar experții în domeniu spun că șansele ca acest decret sa fie considerat anticonstituțional sunt foarte mari’, a declarat ambasadorul Mihai Gribincea la postul citat.

„Sunt surprins să descopăr că unii ambasadori au devenit avocați ai unor politicieni din țara de reședință și au cam uitat cărui stat servesc. E și mai grav când aceștia fac comentarii politice în raport cu autoritățile statului care i-a trimis în misiune. Aceasta vorbește fie despre proasta calificare profesională a respectivului ambasador, fie despre angajamentele lui politice în detrimentul propriului stat și al conducerii acestuia. Anume în așa mod pot fi etichetate declarațiile ambasadorului moldovean la București, care și-a permis comentarii impertinente și incompatibile cu statutul său de ambasador. Voi cere guvernului revocarea acestui ambasador și înlocuirea lui cu o persoană care înțelege mai bine atât competențele diplomatice, cât și interesele statului Republica Moldova”, a notat Igor Dodon în postarea sa.

Contactat de reporterii Deschide.md, Mihai Gribincea a declarat că nu poate comenta afirmațiile lui Igor Dodon, până nu se informează.