Home » Știri » Influenţa SRI asupra protestelor din ţară, pe ordinea de zi a Comisiei de control

Influenţa SRI asupra protestelor din ţară, pe ordinea de zi a Comisiei de control

Sebastian Rotaru / 23.01.2017, 09:58
Influenţa SRI asupra protestelor din ţară, pe ordinea de zi a Comisiei de control

Comisia de control al SRI intenţionează să discute, miercuri, în cadrul audierii directorului SRI, Eduard Hellvig, şi despre „influenţa” Serviciului asupra protestelor care au avut loc duminică seară în întreaga ţară.

Discuțiile referitoare la implicarea SRI în proteste sunt necesare, deoarece această chestiune priveşte şi „siguranţa naţională”, au declarat, luni, surse din Comisie pentru News.ro.

Sursele citate au afirmat că membrii Comisiei de control al SRI vor adăuga la ordinea de zi şi „subiectul mai larg al evenimentelor” care au avut loc duminică seara în întreaga ţară, unde zeci de mii de oameni au protestat faţă de ordonanţele care vizează graţierea şi modificările aduse Codului penal.

Potrivit surselor News.ro, reprezentanţii Serviciului vor fi întrebaţi, în cadrul audierii de miercuri din Comisie, despre „influenţa lor asupra situaţiei generale a ţării”. „Priveşte şi siguranţa naţională”, au completat sursele citate.

Eduard Hellvig a fost invitat, miercuri, la comisie, pe tema scandalului în care a fost implicat Florian Coldea, numărul doi al Serviciului de Informații, demis în urma dezvăluirilor lui Sebastian Ghiță.

SRI a respins, într-un comunicat de presă transmis duminică seară, „orice încercare de a implica instituţia în dispute politice, organizare de proteste sau alte acţiuni care nu ţin de misiunile asumate potrivit cadrului legal”.

„Respingem categoric orice încercare de a implica SRI în dispute politice, organizare de proteste sau alte acţiuni care nu ţin de misiunile asumate potrivit cadrului legal. Considerăm aceste afirmaţii denigratoare şi menite să afecteze instituţii fundamentale ale regimului democratic. SRI îşi reafirmă determinarea de a rămâne echidistant, neimplicat politic şi concentrat pe îndeplinirea misiunilor sale cu respectarea strictă a legii”, a arătat Serviciul Român de Informaţii.

SRI a menţionat că aduce aceste precizări „în urma acuzaţiilor grave aduse în spaţiul public privind implicarea instituţiei în organizarea protestului de duminică”.

Peste 30.000 de oameni au protestat, duminică seară, în Capitală faţă de proiectele de ordonanţă ale Guvernului privind graţierea şi modificarea codurilor penale. Manifestaţia, care a durat patru ore, a început în Piaţa Universităţii, de unde oamenii au plecat în marş spre Piaţa Victoriei, iar de acolo la sediul PSD.