Home » Știri » Întâlnirea lui Cioloș cu negociatorul Brexit pune în evidență rolul României în UE

Întâlnirea lui Cioloș cu negociatorul Brexit pune în evidență rolul României în UE

George Stanciu / 05.10.2016, 15:35
Întâlnirea lui Cioloș cu negociatorul Brexit pune în evidență rolul României în UE

Premierul Dacian Cioloș a avut, miercuri, o întâlnire cu negociatorul principal al Comisiei Europene pentru Brexit, Michel Barnier, discutând despre rolul al României, ce va deține Președinția Consiliului UE în prima jumătate a lui 2019, perioadă în care vor ajunge la final şi negocierile cu privire ieșirea Marii Britanii din Uniune.

Guvernul transmite că discuţiile dintre premier și negociatorul Brexit s-au axat pe paşii instituţionali ce trebuie parcurși de România, dar şi de Uniunea Europeană, pentru a pregăti și derula viitoarele negocieri. Astfel, fost accentuat şi rolul crucial al României, ce va deține Președinția Consiliului UE în prima jumătate a anului 2019.

”Este important ca negocierile ce vor avea loc între Uniunea Europeană şi Regatul Unit al Marii Britanii să fie organizate într-un format inclusiv ce asigură o viziune comună a statelor membre în format UE27 şi a instituţiilor europene cu privire la elementele negociate. Opţiunea României în ceea ce priveşte discuţiile privind viitorul Uniunii Europene este clară: ţara noastră doreşte să fie parte a nucleului de integrare europeană având mijloacele şi voinţa politică necesare pentru a aduce valoare adăugată în această dezbatere”, a afirmat premierul Dacian Cioloș la finalul întâlnirii pe care a avut-o cu Michel Barnier, negociatorul şef al Comisiei Europene ce supervizează negocierile cu Marea Britanie, ținând cont de prevederile articolului 50 din Tratatul Uniunii Europene, după cum relatează news.ro.

Michel Barnier vizitează în această perioadă cele 27 state ce fac parte din Uniunea Europeană, având scopul de a prezenta metodologia de lucru, dar și de a face o evaluare cu privire la poziția fiecărui stat în vederea pregătirii negocierilor cu Marea Britanie. România este a patra țară aflată în itinerarul de Barnier, după ce acesta a făcut vizite în Franţa, Germania şi Olanda.

Sursă imagine: www.ambafrance-ro.org