Home » Știri » Ioan Becali şi Cristi Borcea, şase luni de închisoare cu suspendare, în Belgia

Ioan Becali şi Cristi Borcea, şase luni de închisoare cu suspendare, în Belgia

Octavian Palade / 10.11.2016, 15:38
Ioan Becali şi Cristi Borcea, şase luni de închisoare cu suspendare, în Belgia

Pe lângă Ioan Becali şi Cristi Borcea, Liviu Ciobotariu, fost jucător de fotbal, a primit şi el o condamnare la şase luni de închisoare cu suspendare.

Fostul impresar Ioan Becali, fostul acţionar dinamovist Cristian Borcea şi fostul fotbalist Liviu Ciobotariu au fost condamnaţi joi de un tribunal din Liege la câte şase luni de închisoare cu suspendare pentru fraudă fiscală. Sentinţa a fost pronunţată în dosarul transferurilor efectuate de Standard Liege, între 1999 şi 2004, relatează news.ro.

Cei trei au fost condamnați și la plata unei amenzi de câte 11.000 de euro şi le-au fost confiscate sume de câte 24.000 de euro.

Antrenorul Liviu Ciobotariu a precizat că nu a primit nicio înştiinţare privind această sentinţă: „Cunosc cazul, dar nu am fost înştiinţat de vreo condamnare şi nu pot să comentez în momentul de faţă”.

Becali, Borcea, Ciobotariu şi alte persoane importante din fotbalul belgian, printre care Luciano D’Onofrio, Alphonse Costantin, Michel Verschueren, Ivica Mornar, Pierre Delahaye, Pierre François şi Michel Preud’homme, au fost trimişi în judecată, în anul 2014, pentru acuzațiile de fals, uz de fals, abuz de bunuri sociale şi fraudă fiscală, într-un dosar referitor la transferurile efecutate de clubul Standard Liege în perioada 1999-2004.

Procurorilor au identificat un mecanism de facturare care a permis fraudarea fiscului belgian şi sustragerea de la plata impozitelor pe transferuri în cazul mai multor fotbalişti, prin vărsarea unor importante sume de bani, care reprezentatau idemnizaţiile lor, în conturile unor societăţi.

Dintre cei acuzaţi iniţial, 19 persoane au negociat cu parchetul încetarea urmăririi penale, în schimbul achitării unor sume de bani. În final, doar nouă persoane, între care Pierre Delahaye, fost conducător al clubului Standard, au mai făcut obiectul acestui dosar. Instanţa l-a găsit vinovat, joi, pe Pierre Delahaye de mai multe fraude fiscale, dar a hotărât suspendarea pronunţării pentru o perioadă de trei ani, considerând că n-a comis el respectivele fapte, ci doar a avut cunoştinţă de ele, în calitate de angajat al clubului. Delahaye şi-a susţinut nevinovăţia pe toată durata procesului.

Ceilalţi inculpaţi, foştii fotbaliști Ivica Dragutinovici, Sambegou Bangoura şi Joseph Enakarhire şi impresarii Stanimir Prelici şi Alfred Kibembé, au fost condamnaţi la pedepse între patru şi şase luni de închisoare cu suspendare.

Liviu Ciobotariu a fost transferat de la Dinamo la Standard Liege la începutul anului 2000.

Borcea şi Becali au fost judecaţi şi condamnaţi în luna martie 2014 şi în dosarul transferurilor de jucători din România, la câte şase ani şi patru luni de închisoare. Borcea se află încă în închisoare, în timp ce Becali a fost eliberat condiţionat, în septembrie, după ce a executat doi ani şi şase luni din pedeapsă.