Home » Știri » Iohannis: Agricultura, prioritate reală a României

Iohannis: Agricultura, prioritate reală a României

Octavian Palade / 02.11.2016, 12:59
Iohannis: Agricultura, prioritate reală a României

Agricultura trebuie să devină o prioritate reală și acest domeniu poate fi un motor al economiei, susține președintele Klaus Iohannis.

Agricultura ţării a suferit din cauza unei administraţii slabe la nivel central, a declarat președintele Klaus Iohannis, în cadrul unei discuţii cu agricultorii şi producătorii prezenţi la târgul INDAGRA, relatează news.ro.

Președintele a mai spus că este momentul ca agricultura să devină o „prioritate reală”, având în vedere că acest domeniu poate fi un „motor” al economiei.

„Pot să vă spun că există semne bune pentru agricultura noastră, care poate să devină un veritabil motor de creştere economică, atât prin performanţă, cât şi prin competitivitate. Dar, pentru un asemenea parcurs sustenabil, agricultura are nevoie de investiţii, de cercetare aplicată, de maşini şi utilaje de ultimă generaţie, de tehnici şi tehnologii moderne, şi de multe altele. Agricultura nu este doar o parte a economiei, ca oricare alta, ci este ea însăşi o economie şi trebuie tratată în întregul ei, aşa cum am mai spus, cu conştiinţa lucrului bine făcut”, a declarat Klaus Iohannis.

Șeful statului a menționat că succesele din anul acesta şi din anii anteriori au arătat că s-a înţeles că agricultura modernă cere investiţii în tehnici şi în tehnologii moderne, iar mulţi fermieri au crescut către acest nivel de agricultură performantă, inclusiv prin utilizarea de fonduri europene.

„Aceste resurse dau suportul investiţional necesar, însă trebuie să privim mai departe, către exigenţele pieţei, către avantajele noastre competitive, către stimulente productive şi asociative, către promovarea exporturilor, atragerea tinerilor şi a resurselor umane competente, la modul general. Una dintre direcţiile de dezvoltare, după părerea mea, pentru a fi mai competitivi în dinamica pieţei actuale, ar putea fi investiţiile mai consistente în sectorul procesării”, a precizat președintele.

Iohanniseste de părere că agricultorii trebuie să îşi deschidă noi oportunităţi pe piaţă, acest lucru fiind esențial pentru a avea exporturi mai valoroase şi pentru a identifica noi pieţe. „Este limpede că promovarea produselor româneşti pe pieţele externe trebuie să fie un imperativ al dezvoltării agriculturii noastre. România are o tradiţie culinară bogată, vinuri de foarte bună calitate şi produse tradiţionale pe care merită să le facem cunoscute peste tot”, a mai afirmat președintele.

Klaus Iohannis a mai afirmat că lipseşte o strategie de dezvoltare în domeniul agriculturii, în condițiile în care aceste probleme sunt cunoscute atât de factorii de decizie, cât şi de agricultori.

„În ceea ce mă priveşte, consider că este momentul ca, prin voinţă politică, agricultura să devină o prioritate reală, să fie normalizate relaţiile dintre stat, agricultori şi piaţă. Haideţi să fim realişti, majoritatea problemelor nu sunt de ieri, de azi, şi nu privesc doar agricultura. Avem întârzieri, aş spune, aproape istorice, a căror rezolvare nu ne mai permitem să o amânăm sau să o evităm”, a mai precizat președintele.

Agricultura, deficitară fără irigații

Președintele a mai afirmat că este „trist” că România nu a avut o viziune clară şi o strategie eficientă în privinţa unor sisteme de irigaţii inteligente, care să fie adaptate noilor condiţii.

La finalul discuției, Iohannis a atras atenția că trebuie rezolvată şi problema resurselor umane din mediul rural, iar tinerii trebuie să devină interesaţi de agricultură. Pentru acest lucru, potrivit președintelui, este nevoie şi de motivaţii economice corespunzătoare.

„Fermele de familie pot fi cel mai dinamic şi antreprenorial catalizator pentru consolidarea clasei de mijloc din România. Satul românesc poate renaşte împreună cu agricultura, dar nu doar prin agricultură. Satul trebuie să înceapă să însemne şi altceva, adică mici industrii, ferme familiale, oamenii cu iniţiativă, adică întreprinzători rurali care să utilizeze tehnologii şi să dezvolte avantaje competitive pe care România ştim că le are”, a încheiat Klaus Iohannis.