Home » Știri » Klaus Iohannis: Cioloş – o variantă bună pentru funcţia de premier

Klaus Iohannis: Cioloş – o variantă bună pentru funcţia de premier

Ionel Palade / 20.10.2016, 17:29
Klaus Iohannis: Cioloş – o variantă bună pentru funcţia de premier

Klaus Iohannis, preşedintele României, a subliniat joi că nu este obligatoriu ca viitorul premier să fie înscris într-un partid politic, dar că este necesar ca acesta să fie asumat de partidul sau coaliţia care va obţine majoritatea la alegerile parlamentare.

Klaus Iohannis a mai precizat că, în opinia sa, Dacian Cioloş reprezintă o variantă bună pentru funcţia de prim-ministru, cu condiţia ca acesta să aibă susţinere politică, potrivit news.ro.

”Un premier politic, în accepţiunea mea, este un premier clar asumat de un partid sau de o coaliţie de partide. Pe mine, sincer, nu mă interesează deloc dacă este membru cu carnet sau nu este membru cu carnet. Aceasta este problema partidului şi a relaţiei între partid şi persoana respectivă. Nu e rolul preşedintelui să verifice dacă şi-a plătit cotizaţia. Nici nu mă interesează, mă interesează asumarea politică”, a susţinut preşedintele.

Klaus Iohannis a răspuns la întrebarea dacă Dacian Cioloş ar fi una dintre variantele luate în calcul după alegerile de pe 11 decembrie, dacă va avea sprijinul politic necesar.

”Păi, sigur că este o variantă bună. Dacă un an de zile a fost bun şi eu l-am desemnat, cum să nu fie bun şi în continuare? Dar, repet, această desemnare va depinde de partide, dacă partide îşi asumă această propunere. Sunt întâlniri pe care preşedintele le face cu partidele după alegeri. Dacă acolo vin partidele şi spun: «Noi avem probabil o majoritate, noi îl propunem pe Cioloş», atunci consider că este o propunere politică şi voi ţine cont foarte serios de această propunere”, a declarat şeful statului.

Nu e pentru prima dată când se aduce frecvent în discuţie ca Dacian Cioloş să rămână prim-ministru şi după alegerile parlamentare. Partidele care s-au arătat dispuse să-l susţină în această funcţie sunt Partidul Naţional Liberal (PNL) şi Uniunea Salvaţi România (USR).