Home » Știri » Taxa radio-TV: Președintele Iohannis a sesizat Curtea Constituțională

Taxa radio-TV: Președintele Iohannis a sesizat Curtea Constituțională

Octavian Palade / 15.11.2016, 12:47
Taxa radio-TV: Președintele Iohannis a sesizat Curtea Constituțională

Klaus Iohannis a trimis Curţii Constituţionale o sesizare referitoare la legea prin care sunt eliminate peste o sută de taxe, inclusiv taxa radio-TV.

Iohannis solicită declararea actului normativ ca neconstituţional în integralitate, relatează news.ro.

Șeful statului susţine în motivarea deciziei că prin lege sunt încălcate normele constituţionale referitoare la principiul separaţiei puterilor în stat şi cel al legalităţii, raporturile Parlamentului cu Guvernul, rolul Guvernului, precum şi cele care guvernează bugetul public naţional.

De asemenea, Administrația Prezidențială acuză încălcarea atât a normelor constituţionale, a Legii responsabilităţii fiscal-bugetare, cât şi a Legii pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificaţi în cadrul fiscal-bugetar pe anul 2016. Iohannis afirmă că se aplică şi în acest caz prevederile prin care sunt interzise modificări majore în fiscalitate cu 6 luni înainte de alegeri, deoarece măsurile adoptate vor produce consecinţe imediate, fiind afectată execuţia în curs a bugetului de stat, şi nu doar a bugetului viitor.

Klaus Iohannis adaugă în sesizarea de neconstituţionalitate că Parlamentul trebuia să identifice în mod concret şi sursa de finanţare necesară pentru aplicarea legii şi să găsească soluţii concrete, având în vedere faptul că eliminarea simultană a acestor taxe implică o reducere importantă a veniturilor bugetare, în condiţiile în care serviciile  publice pentru care acestea se achitau trebuie prestate în continuare.

Mai mult, președintele menționează că legea este lipsită de predictibilitate şi coerenţă, pentru că nu cuprinde soluţii legislative cu privire la ansamblul efectelor pe care le vor produce măsurile instituite.

Iohannis aduce în discuție situaţia TVR şi a Radioului public, arătând că eliminarea taxei radio-TV este de natură să genereze interpretări cu privire la statutul salariaţilor, dacă instituţiile ar rămâne bugetate doar de la stat, şi poate afecta autonomia serviciilor publice de radio şi televiziune.

Șeful statului critică şi eliminarea timbrului de mediu, apreciind că sunt afectate programele finanţate din fonduri externe nerambursabile în lipsa unor măsuri compensatorii, dar ar încălca şi normele UE în materie.

În încheierea sesizării, președintele avertizează că prin această lege România riscă să depăşească ţinta de 3% de deficit, agreată de ţara noastră în faţa organismelor internaţionale.