Home » Știri » Iohannis: legea amnistiei ar fi o catastrofă pentru democraţia românească

Iohannis: legea amnistiei ar fi o catastrofă pentru democraţia românească

Sebastian Rotaru / 06.01.2017, 11:57
Iohannis: legea amnistiei ar fi o catastrofă pentru democraţia românească

Legea aministiei şi a graţierii ar fi o catastrofă pentru democraţia românească, a declarat preşedintele Klaus Iohannis, vineri, la şedinţa de constituire a noului CSM. 

Klaus Iohhanis a arătat că o astfel de lege nu numai că „ar spăla păcatele unor hoţi periculoşi, dar ar albi dosarele unor politicieni”, iar dacă va fi promovată se va opune cu toată puterea funcţiei prezidenţiale, informează news.ro.

Iohannis a spus că o lege a amnistiei şi a graţierii este un „deziderat” al unor politicieni, dar este inacceptabilă, mai ales că se poate pune în discuţie şi „albirea” dosarelor unor oameni politici cu probleme.

„Un astfel de precedent creat ar duce la dispariţia egalităţii în faţa legii. De asta spun că ar duce la dispariţia statului de drept din România. Ar duce România pe o traiectorie care o depărtează de valorile europene, pe o traiectorie care ar îndepărat-o de la valorile euroatlantice în care românii cred”, a spus Iohannis.

El a spus că se va opune „cu toată greutatea şi puterea funcţiei prezidenţiale” unei astfel de legi.

„Un astfel de demers, o lege a amnistiei şi graţierii, care ar spăla păcatele nu numai ale unor hoţi care pot fi periculoşi pentru persoane, poate şi pentru societate, dar ar albi dosarele politicienilor ar fi o catastrofă pentru democraţia românească, domnule ministru”, a spus Iohannis, privind către ministrul Justiţiei, Florin Iordache, care se afla alături de el la CSM.

Klaus Iohannis şi-a început discursul pe această temă, spunânu-i lui Iordache că „speră că nu o va lua în nume personal”, dar observă că încep discuţii asupra temei graţierii şi amnistierii.

„Sigur, o să spună unii că preşedintele acum bate câmpii, că nu există nicio intenţie de a face aşa ceva, dar eu cred că preşedintele trebuie să spună lucruri şi preventiv”, a avertizat şeful statului.

El a mai afirmat că speră „să nu fie cazul” unei astfel de legi , motiv pentru care a vrut să explice și public asta

„Unii ar putea să spună că, sigur, nu e niciun fel de problemă, închisoriile sunt pline, foarte multe entităţi internaţionale ne acuză că nu facem nimic, bani nu avem că ne trebuie şcoli, hai să le dăm drumul. Doar că aceste bune intenţii cred că nu sunt numai în acest domeniu, tare mă tem că sunt politicieni urmăriţi penal, condamnaţi penal, care ar saluta o astfel de lege care i-ar scăpa de toate problemele”, a mai spus Iohannis.
Klaus Iohannis a mai spus că o astfel de lege va duce „dărâmarea statului drept” şi la apariţia riscului ca „democraţia din România să dispară”.