Home » Știri » Iohannis a cerut Guvernului retragerea ordonanţelor privind graţierea şi modificarea Codului penal

Iohannis a cerut Guvernului retragerea ordonanţelor privind graţierea şi modificarea Codului penal

Sebastian Rotaru / 20.01.2017, 14:20
Iohannis a cerut Guvernului retragerea ordonanţelor privind graţierea şi modificarea Codului penal

Preşedintele Klaus Iohannis susţine că sunt ”suficiente argumente” care să facă Guvernul Grindeanu să retragă ordonanţele de urgenţă privind graţierea şi modificarea Codului Penal.

„Proiectele de Ordonanţe de Urgenţă privind graţierea şi modificarea Codurilor penale sunt neavenite, inacceptabile şi par a fi făcute cu dedicaţie, o spun cele mai autorizate voci din Justiţie”, scrie Klaus Iohannis pe Facebook, potrivit News.ro.

Klaus Iohannis precizează că Parchetul General, DNA, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, DIICOT, asociaţiile magistraţilor şi organizaţii ale societăţii civile s-au pronunţat ferm împotriva modificării cadrului legislativ referitor la corupţie, abuz în serviciu şi integritate, ”în regim de urgenţă, fără analize obiective şi în condiţii de totală netransparenţă”.

”Sunt suficiente argumente care să determine Guvernul să retragă aceste Ordonanţe de Urgenţă”, susţine preşedintele Iohannis.

Klaus Iohannis a mers, miercuri, la şedinţa de Guvern, în care apăruseră informaţii că va fi adoptată o OUG privind graţierea. El a anunţat atunci că premierul Sorin Grindeanu l-a asigurat că graţierea şi modificarea codurilor penale nu se regăsesc pe ordinea de zi suplimentară a şedinţei şi că nici nu vor fi ”băgate peste noapte” în nicio şedinţă, ci ”vor fi puse în transparenţă”.

După ce premierul Sorin Grindeanu a susţinut o scurtă declaraţie şi a invitat apoi presa să părăseasca sala de şedinţă, Klaus Iohannis a intervenit pentru a doua oară, cerând ca jurnaliştii să mai rămână.

„Cunoaşteţi povestea, că este un elefant în încăpere, dar nu se vede. Sunt doi elefanţi: ordonanţa de graţiere şi ordonanţa de modificare a Codurilor penale. Evident că şi despre acestea am discutat cu domnul prim-ministru mai de dimineaţă, iar domnia sa mi-a spus că discuţia avusese loc deja cu anumiţi colegi din Guvern şi că nu vor fi puse pe ordinea de zi suplimentară aceste două chestiuni”, a afirmat preşedintele.

Iohannis a subliniat faptul că Sorin Grindeanu ”s-a angajat” ca aceste chestiuni să nu fie „băgate peste noapte” în nicio şedinţă de Guvern, ci prezentate public după ce Guvernul va ajunge la o formă a proiectelor.

Ordonanţele propuse de Ministerul Justiţiei au fost criticate de şefii DNA, DIICOT şi Ministerului Public, iar oamenii au ieșit în stradă în mai multe orașe din țară și au cerut încetarea „distrugerii democrației”.