Home » Știri » Reacția lui Iordache, după ce Iohannis a cerut Guvernului să retragă proiectele de OUG

Reacția lui Iordache, după ce Iohannis a cerut Guvernului să retragă proiectele de OUG

Sebastian Rotaru / 30.01.2017, 15:09
Reacția lui Iordache, după ce Iohannis a cerut Guvernului să retragă proiectele de OUG

Ministrul Justiţiei, Florin Iordache, a spus, întrebat despre solicitarea preşedintelui Klaus Iohannis de a abandona demersurile privind graţierea şi modificarea Codurilor penale, că va veni în faţa Guvernului cu „nişte acte coerente”.

„Vom veni în faţa Guvernului cu nişte acte coerente care să raspundă consultării publice”, a spus Iordache, întrebat despre solicitarea adresată Guvernului de către preşedintele Iohannis, de a abandona demersurile privind graţierea şi modificarea Codurilor penale.

Florin Iordache a făcut aceste declaraţii la finalul consultării publice organizate luni de Ministerul Justiţiei, care s-a încheiat după mai bine de patru ore.

„Guvernul nu poate să treacă peste voinţa cetăţenilor, care este suverană. Vocea oamenilor nu mai poate fi ignorată! O democraţie solidă este una în care majorităţile nu abuzează de drepturile lor doar pentru că deţin, vremelnic, puterea. Solicit Guvernului să abandoneze demersurile privind graţierea şi modificarea Codurilor penale. România are doar de pierdut din prelungirea acestei situaţii care a scos zeci de mii de români în stradă”, se arată într-un mesaj al preşedintelui Klaus Iohannis, postat pe Facebook.

Ministerul Justiţiei a organizat, luni, o dezbatere publică privind proiectele de ordonanţă de urgenţă care vizează graţierea şi modificarea codurilor penale, la o zi după ce peste 40.000 de oameni au manifestat în Bucureşti împotriva celor două proiecte. Manifestaţii la care au participat, în total, peste 30.000 de oameni au avut loc, duminică, şi în Cluj-Napoca, Sibiu, Braşov, Iaşi, Timişoara, dar şi în diaspora. O altă demonstraţie a fost anunţată, pe Facebook, pentru luni dimineaţă, în faţa Ministerului Justiţiei.

Florin Iordache le-a spus participanţilor la cea de-a doua rundă de discuţii că oamenii care au greşit trebuie să îşi ispăşească pedepsele, dar în demnitate. „Este un moment pentru a ne putea asuma aceste acte normative”, a afirmat acesta, notează News.ro.

„Urgenţa pentru ţară nu este să eliberăm puşcăriaşii. Sunteţi ministrul Justiţiei. Acum faceţi istorie. Dacă treceţi ordonanţele faceţi o mare ruşine justiţiei române. Toate ordoananţele sunt cu dedicaţie pentru toţi oamenii politici care sunt infractori. Trebuie să nu greşiţi. Dragnea şi Tăriceanu au greşit. Ceilalţi politicieni care sunt penali nu au ce caută în viaţa poporului român. Sunteţi într-o funcţie istorică. Vă rog din sufelt, ţineţi cu poporul. Preşedintele României are drept de graţiere. Preşedintele este alesul a 8 milioane de români. Vom face manifestaţii şi ajungem până acolo când veţi cere singuri alegeri anticipate”, i-a spus ministrului unul dintre participanţii la dezbatere.