Home » Știri » ÎPS Teodosie: Acuzațiile afectează Biserica. Arhiepiscopul Tomisului rămâne sub control judiciar

ÎPS Teodosie: Acuzațiile afectează Biserica. Arhiepiscopul Tomisului rămâne sub control judiciar

Octavian Palade / 24.10.2016, 14:47
ÎPS Teodosie: Acuzațiile afectează Biserica. Arhiepiscopul Tomisului rămâne sub control judiciar

ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, afirmă că este acuzat pe nedrept și că aceste acuzații se răsfrâng asupra Bisericii.

 

ÎPS Teodosie a declarat luni, la ieșirea de la Curtea de Apel Constanţa, fiind prezent la judecarea cererii sale de revocare a controlului judiciar, că şi-a susţinut nevinovăţia. Totodată, el a subliniat că nu îl afectează că este ”acuzat pe nedrept”, dar că aceste acuzații ”afectează Biserica”, scrie news.ro.

”Am avut ocazia să susţin nevinovăţia pentru că cele incriminate nu există. Atât am de spus. Şi am întrebat cui foloseşte să umilească Biserica. Pe mine, personal, nu mă afectează că sunt acuzat pe nedrept, dar afectează Biserica, pentru că reprezint Biserica. Probele se vor dovedi că, de fapt, nu s-au găsit”, a spus ÎPS Teodosie luni la ieşirea din sala de judecată.

Curtea de Apel Constanţa a hotărât ca Arhiepiscopul Tomisului  să fie cercetat în continuare sub control judiciar în dosarul în care este anchetat de DNA. Pe de altă parte, magistrații au înlăturat ca temei al acestei măsuri infracţiunea de luare de mită, apreciind că nu există indicii privind săvârșirea acestei fapte. Decizia este definitivă.

Maria Vasii, avocatul Arhiepiscopului Tomisului, a afirmat că nu există dovezi care să susțină acuzaţiile aduse acestuia şi că, în opinia sa, şi anchetatorii vor constata același lucru.

”Se vorbeşte că arhiepiscopul Tomisului a încasat anumite subvenţii de la APIA pentru acea cultură de vie de la Nazarcea. V-aş ruga să aveţi în vedere că discutăm nu de 350 de hectare, atât este întreaga suprafaţă, ce cuprinde şi suprafeţele arabile sau păşune, discutăm de aproximativ 117 hectare de vie. Nu numai că fondurile de la APIA nu au ajuns, ci Arhiepiscopia a alocat fonduri foarte importante pentru susţinerea acestei culturi, sigur că erau neîndestulătoare”, a spus avocatul Arhiepiscopului Tomisului.

Maria Vasii afirmă că subvenţiile au fost folosite în scopul în care au fost luate şi că nu ÎPS Teodosie s-a ocupat de cultura de viță-de-vie.

”Dacă Parchetul era interesat să afle adevărul, ar fi observat centralizatoarele care arătau circuitul banilor, ar fi observat că toate aceste subvenţii au fost folosite în scopul în care au fost luate. Aceste subvenţii se dădeau pe suprafaţă, aşa se numesc, nu pe cultură. Nici măcar procurorii nu îl acuză pe înaltul prelat că a falsificat documentele privind suprafeţele, iar APIA dădea aceste subvenţii pe suprafaţă. (…) Credeţi că înaltul prelat se ocupa de vie? Nu. Avea un departament care era desemnat în a aplica corect legea. Nu are niciun document semnat de înaltul prelat, cu toate acestea, dânsul este acuzat de această fraudă”, a mai explicat avocatul.

Cu privire la o altă acuzaţie a procurorilor în cazul arhiepiscopului Tomisului, aceea de luare de mită, Maria Vasii a declarat că există interceptări anexate la dosar, care arată că arhiepiscopul refuză să primească bani.

”Această penibilă faptă de corupţie, 500 de euro. Discutăm cu toţii dacă înaltul prelat, care aparţine unei biserici autocefale, separate de ierarhia de stat, poate avea calitatea de funcţionar public, ca să răspundă pentru luare de mită. La dosar sunt interceptări care arată refuzul vehement pe care dânsul îl adresează celui care întinde plicul cu cei 500 de euro. Nici nu vede câţi sunt acolo, doar refuză vehement. (…) Avem dreptul să spunem că acuzaţia este nefondată”, a mai declarat Vasii, care a precizat că de la instanţă va merge la DNA pentru a depune documente care dovedesc nevinovăţia arhiepiscopului”, a mai spus avocatul în sprijinul ÎPS Teodosie.

Totodată, Maria Vasii a mai ţinut să precizeze că arhiepiscopul Tomisului nu are pe cine îmbogăţi, deoarece nu are familie, având doar hainele bisericeşti pe care le poartă cu cinste.

„Regretăm modul în care poate dumnealui, ca persoană, a provocat cine ştie ce patimi publice, dar cu siguranţă nu sunt justificate de acuzaţii”, a conchis Vasii.

În momentul în care Arhiepiscopul Tomisului ieşea de la Curtea de Apel, o femeie s-a aşezat în faţa presei ca să îl apere pe arhiepiscop, afirmând că acesta ”este omul lui Dumnezeu”.

Magistraţii au rămas în pronunţare referitor la revocarea controlului judiciar în cazul arhiepiscopului Tomisului.

ÎPS Teodosie – acuzat de fapte grave

Anchetatorii DNA au dispus luarea măsurii preventive în cazul arhiepiscopului Tomisului în data de 17 octombrie, în dosarul în care acesta este cercetat pentru luare de mită şi folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.

În acelaşi timp, procurorii au dispus începerea urmăririi penale faţă de Stere Beca, Bogdan-Petrişor Malaxa, Gheorghe Nadoleanu şi Ciprian-Ioan Cojocaru, mandatari ai Arhiepiscopiei Tomisului la data săvârşirii faptelor, precum şi faţă de Aurelian Ştefan, pentru tentativă la folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene.

Astfel, potrivit DNA, în perioada 2010 – 2016, Teodosie Petrescu, în calitate de arhiepiscop al Arhiepiscopiei Tomisului, împreună cu ceilalţi inculpaţi, a folosit şi prezentat declaraţii false în relaţia cu Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA), cu scopul de a obţine fonduri europene.

”În declaraţiile prezentate la APIA, inculpaţii au declarat în mod nereal că utilizează anumite suprafeţe agricole având categoriile de folosinţă «vii pe rod cu struguri pentru vin»/«vii pe rod cu struguri nobili pentru vin», în condiţiile în care, începând cu anul 2010, pe respectivele suprafeţe agricole nu mai existau astfel de culturi”, scriu procurorii DNA în rechizitoriu.

„Un alt aspect fals prezent în cuprinsul declaraţiilor depuse în perioada respectivă a fost acela că s-au respectat normele privind bunele condiţii agricole şi de mediu (GAEC) şi cerinţele legale în materie de gestionare (SMR) privind mediul, sănătatea publică, sănătatea animalelor şi sănătatea plantelor, reglementate prin legislaţia naţională, pe toată suprafaţa agricolă a exploataţiei şi pentru activitatea agricolă pe care o desfăşoară”, se arată în acelaşi document.

Faptele au avut ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene în cadrul schemelor de plată pe suprafaţă unică (SAPS), totalizând 1.356.973 lei, după cum urmează: în anul 2010 – 142.988,37 lei, în 2011 – 148.610,21 lei, în 2012 – 239.732,26 lei, în 2013 – 262.267,07 lei, în 2014 – 281.733,52 lei, în 2015 – 281.633,28 lei, în anul 2016 plăţile nefiind încă autorizate (această faptă a rămas în faza tentativei).

Procurorii DNA mai susţin că, în primăvara anului 2016, ÎPS Teodosie a primit 500 de euro de la o persoană, pentru a dispune ”ca persoana în cauză să primească remuneraţie legală pentru activitatea pe care o desfăşura într-o parohie”.

Arhiepiscopul Tomisului a fost audiat, luni, 17 octombrie, pentru două ore, la sediul DNA Constanţa. El nu a făcut declaraţii nici la intrarea, nici la ieşirea de la DNA.

ÎPS Teodosie a mai fost anchetat în urmă cu doi ani de procurorii anticorupţie, sub acuzaţia de luare de mită. El a fost suspectat că a primit 850 de euro de la o persoană pentru a o ajuta să se înscrie la Facultatea de Teologie a Universităţii ”Ovidius”, pe atunci decanul acestei facultăţi fiind ÎPS Teodosie. În final, Arhiepiscopul Tomisului a fost scos de sub urmărire penală, el susținând la acel moment că nu a fost găsită nicio probă împotriva sa.

ÎPS Teodosie a mai fost citat citat la DNA și în vara acestui an, în calitate de martor în dosarul privind cărţile scrise în penitenciar, el fiind cel care a girat cartea „Muntele Athos, patria ortodoxiei”, scrisă de Gigi Becali.

Sursa foto: radioconstanta.ro