Home » Știri » Iran, Rusia și Turcia, acord comun de încetare a focurilor în Siria

Iran, Rusia și Turcia, acord comun de încetare a focurilor în Siria

Sebastian Rotaru / 24.01.2017, 16:31
Iran, Rusia și Turcia, acord comun de încetare a focurilor în Siria

Rusia, Turcia și Iranul vor pune la punct un mecanism trilateral pentru a urmări și a asigura respectarea totală a acordului de încetare a focului în Siria.

În document se mai arată că în cadrul mecanismului se va asigura și prevenirea unor eventuale provocări și determinarea cu precizie a modului în care va funcționa acordul de încetare a focului, au anunțat reprezentanții celor trei state, într-o declarație comună citată de Reuters, potrivit Agerpres.

La finalul convorbirilor derulate în Kazahstan, la Astana, oficialii de la Moscova, Teheran și Ankara și-au declarat, de asemenea, susținerea față de intenția grupărilor armate din cadrul opoziției siriene de a participa la următoarea rundă a negocierilor de pace de la Geneva, care vor avea loc în data de 8 februarie.

Rebelii sirieni au anunțat că nu sunt mulțumiți de concluziile din document. Un membru al delegației Opoziției a explicat, pentru Reuters, motivele care le-au provocat nemulțumirea.

„Iranul este vârful de lance în cadrul a numeroase ofensive cu caracter militar care au forțat mii de sirieni să își părăsească domiciliile și care au dus la vărsare de sânge. Acest comunicat îi legitimează Iranului acest rol”, a spus oficialul, sub protecția anonimatului.

Un alt membru al grupului care îi reprezintă pe rebelii sirieni a spus că opoziția nu va susține comunicatul pentru că Turcia a avut o prestație slabă în cadrul negocierilor și nu a fost capabilă să promoveze poziția rebelilor. Oficial, șeful delegației acestora, Mohammed Alloush, a spus că are rezerve cu privire la textul declarației comune și a relatat că rebelii au făcut o propunere de încetare a focului separată.

„Rușii au trecut de la rolul de parte în conflict la postura din care fac eforturi să devină un garant. Întâmpină numeroase obstacole din partea Hezbollah, a Iranului și a regimului”, a spus Alloush. El a precizat că se așteaptă ca Rusia să răspundă peste o săptămână la propunerea de încetare a focului formulată de rebeli și că grupările anti-guvernamentale nu vor accepta niciodată ca Iranul, care susține regimul lui Bashar al-Assad, să aibă un cuvânt de spus în ce privește viitorul Siriei.

Delegația ce reprezintă regimul de la Damasc a caracterizat negocierile de la Astana drept „un succes”. Negociatorul-șef a declarat, în cadrul unei întâlniri cu jurnaliștii, că guvernul sirian susține declarația comună transmisă de Iran, Rusia și Turcia. „Există, în sfârșit, un document final asupra căruia toate părțile s-au declarat de acord”, a spus Bashar Ja’afari, potrivit Reuters.