Home » Știri » Jean-Marie Le Pen rămâne a patra oară fără imunitate în Parlamentul European

Jean-Marie Le Pen rămâne a patra oară fără imunitate în Parlamentul European

George Stanciu / 25.10.2016, 16:30
Jean-Marie Le Pen rămâne a patra oară fără imunitate în Parlamentul European

Parlamentul European a decis să îi ridice imunitatea parlamentarului Jean-Marie Le Pen, după ce a primit o cerere în această direcție de la justiția franceză, ce vrea să-l ancheteze pe acesta pentru incitare la ură rasială, după ce acesta a făcut declarații cu privire la mai o serie de artiști, inclusiv Patrick Bruel.

Eurodeputaţii consideră că faptele incriminate nu se leagă de activitatea parlamentară a fondatorului şi fostului președinte al Frontului Național (partid de extrema dreaptă din Franța).

Într-o filmare ce a fost publicată în urmă cu doi ani pe site-ul partidului de extremă dreapta, Jean-Marie Le Pen a lansat o serie de atacuri către artiștii care-i criticau formaţiunea, şi anume Patrick Bruel, Madonna şi Yannick Noah. „Vom face un cuptor data viitoare”, transmitea el în 2014, arată news.ro.

Astfel de declarații, dar şi asocierea lor cu imaginea lui Patrick Bruel – care este evreu – au provocat un val de controverse în rândul politicienilor şi a constrâns-o pe Marine Le Pen, fiica lui Jean Marie și actuala conducătoare a FN, să se distanțeze de opiniile tatălui ei.

Este a patra oară când Parlamentul European ia decizia de a-i ridica imunitatea lui Jean-Marie Le Pen, în vârstă de 88 de ani. El este parlamentar în cadrul PE fără întrerupere din 1984 şi până în prezent.

Imunitatea i-a fost ridicată pentru prima oară la solicitarea statului francez, în decembrie 1989, după ce l-a numit pe Michel Durafour, ministru al Muncii în legislatura de atunci, „crematoriul Durafour”. A doua ridicare a imunității din PE a survenit doar un an mai târziu, 1990 în urma unor declarații pe care europarlamentarul le-a făcut cu privire „internaționala evreiască”.

Jean-Marie Le Pen şi-a pierdut imunitatea pentru a treia oară, în 1998, la solicitarea Germaniei, după ce a considerat camerele de gazare naziste ca fiind un „detaliu al istoriei celui de-al Doilea Război Mondial”, într-un discurs pe care l-a rostit la Munchen.