Home » Știri » Jurnaliști uciși: câți jurnaliști și-au pierdut viața în 2016

Jurnaliști uciși: câți jurnaliști și-au pierdut viața în 2016

Sebastian Rotaru / 19.12.2016, 12:08
Jurnaliști uciși: câți jurnaliști și-au pierdut viața în 2016

Mulți jurnaliști și-au pierdut viața în 2016, în timp ce își exercitau profesia. Acești jurnaliști uciși au murit, în special, în țări aflate în război.

57 de jurnaliști au fost uciși în toată lumea ăn 2016, față de 67 în 2015. Bilanțul deceselor arată că majoritatea au avut loc în zonele aflate în război, rată un bilanţ anual al Reporters sand Frontieres (RSF), publicat luni, relatează AFP, citată de news.ro.

Siria a devenit un “infern” pentru jurnalişti în 2016, cu 19 reporteri ucişi. Pe a doua poziţie se află Afganistanul, cu 10 moţi, Mexicul, cu nouă, Irakul, cu şapte şi Yemenul, cu cinci, potrivit OG-ului.

Nouă bloggeri şi opt colaboratori ai presei au fost asasinaţi anul acesta, ceea ce ridică totalul jurnaliştilor ucişi pentru că “şi-au exercitat misiunea de informare” la 74, potrivit RSF.

“Această scădere semnificativă (faţă de 2015 – n.r.) se va explica prin faptul că din ce în ce mai mulţi jurnalişti au fugit din ţările devenite prea periculoase: Siria, Irak, Libia, dar şi Yemen, Afganistan, Bangladesh sau Burundi au devenit, în parte, găuri negre în privinţa informării, unde impunitatea domneşte”, explică ONG-ul.

Majoritatea acestor jurnaliști uciși și-au pierdut viața în țara de origine.

În 2016, Siria a devenit ţara cea mai sângeroasă țară pentru jurnalişti. Printre victime se numără Osama Jumaa, fotoreporter în vârstă de 19 ani pentru agenţia britanică Images Live. El a fost ucis pe 5 iunie, când făcea fotografii în cursul unei operaţiuni de salvare după bombardamente, în cartierul rezidenţial Alep.

Cu nouă jurnalişti asasinaţi în 2016, Mexicul rămâne ţara cea mai periculoasă pentru presă din Americi.

Cel puţin 780 de jurnalişti ucişi se numără în ultimii zece ani, potrvit RSF.