Home » Știri » Kovesi, decorată de Ambasada Suediei, pentru lupta împotriva corupţiei din România

Kovesi, decorată de Ambasada Suediei, pentru lupta împotriva corupţiei din România

Octavian Palade / 03.11.2016, 12:18
Kovesi, decorată de Ambasada Suediei, pentru lupta împotriva corupţiei din România

Laura Codruța Kovesi, procurul general al DNA, a fost decorată cu Ordinul Steaua Polară, pentru rezulatele în împotriva corupţiei din România.

Laura Codruţa Kovesi a spus joi, la Ambasada Suediei, că toate încercările de intimidate, de hărţuire în viaţa personală sau în plan profesional nu au succes şi că meritul ei este de a de a coordona o echipă de profesionişti care cred într-o Românie fără corupţie, potrivit news.ro.

Șefa DNA a mulţumit regelui Suediei şi ambasadorului acestei ţări la Bucureşti pentru decoraţia acordată şi pentru sprijinul pe care Suedia îl acordă României în lupta anticorupţie.

„Ambasada Suediei la Bucureşti are o contribuţie constantă în vederea dezvoltării reformelor din justitie şi sprijină consolidarea luptei anticorupţie în România. Când vorbim de instrumente în combaterea corupţiei, Suedia constituie pentru noi un model de urmat. Lipsa imunităţilor şi a privilegiilor speciale, transparenţa autorităţilor în ceea ce priveşte cheltuirea banului public, principii care sunt stipulate în Constituţia Suediei, în urma cu peste 200 de ani, sunt demne de a fi însuşite şi de ţara noastră”, a declarat Laura Kovesi.

Jovesi a ținut să menționeze că decoraţia reprezintă o recunoaştere a eforturilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie de la lucra cu profesionalism şi corectitudine.

„Meritul meu este doar acela de a coordona o echipă formată din profesionişti, oameni curajoşi care cred într-o Românie fără corupţie, într-o ţară în care onestitatea este un reflex, iar competenţa este criteriul cel mai important”, a continuat șefa DNA.

Kovesi a făcut precizări și cu privire la presiunile la care este supusă.

„Toate presiunile, toate încercările de intimidare, de hărţuire în viaţa personală sau în plan profesional nu au succes. Noi continuăm munca noastră la fel de consecvenţi şi hotărâţi. În momentele noastre de cumpănă suntem susţinuţi de oameni curajoşi şi cinstiţi care ne încurajează şi ne ajută să continuăm activitatea indiferent de provocări”, a afirmat procurorul-șef al DNA.

Kovesi, lăudată de jurnaliști și ambasadori

După discursul Laurei Codruța Kovesi a urmat proiectarea unui scurt film, realizat de Ambasada Suediei, cu oameni de pe stradă, dar şi cu jurnalişti sau ambasadori, care o încurajează pe şefa DNA în lupta anticorupţie.

Printre cei care apar în film sunt ambasadorul Statelor Unite la Bucureşti, Hans Klemm, şi jurnalistul Moise Guran.

Ambasadorul Suediei, Anneli Lindahl Kenny, a arătat că Laura Codruţa Kovesi este persoana potrivită în fruntea DNA.

„Înfiinţarea DNA, independentă de influenţele politice, la începutul anilor 2000, a fost o importantă piatră de hotar şi putem vedea, din experienţa în lupta anticorupţie a altor ţări, că un cadru legal adecvat pentru accesarea resurselor nu este o garanţie a succesului. E necesar ca la conducere să fie oameni potriviţi şi desemnarea Laurei Codruţa Kovesi ca şef al DNA a arătat că instituţia este condusă acum de persoana potrivită”, a declarat ambasadorul Suediei la Bucureşti.

Ordinul Steaua Polară a fost înfiinţat în 1748, ca decoraţie conferită de rege pentru merite civice şi pentru serviciu devotat, iar din 1975 este acordat doar străinilor şi membrilor Casei Regale din Suedia.

Potrivit ambasadorului Suediei, Ordinul conferit Laurei Kovesi reprezintă recunoaşterea meritelor şefei DNA şi ale instituţiei pe care o conduce, dar şi ale naţiunii române, care, prin intermediul „unei femei curajoase”, dă un exemplu Europei şi întregii lumi.

„Prin dăruirea dumneavoastră aţi reuşit să daţi multor români speranţe într-un viitor mai bun”, a adăugat ambasadorul Suediei, care i-a urat succes în continuare Laurei Codruța Kovesi.

Titlul i-a fost înmânat Laurei Kovesi în prezenţa ministrului Justiţiei, Raluca Prună, a ambasadorului Statelor Unite la Bucureşti, Hans Klemm, precum şi a mai multor ambasadori ai unor state din Uniunea Europeană, a reprezentanţilor DNA şi ai altor instituţii şi ONG-uri din România care luptă împotriva corupţiei.