Home » Știri » La cât timp după vaccinare se eliberează certificatul și ce situație nu este valid

La cât timp după vaccinare se eliberează certificatul și ce situație nu este valid

Alexandru Cazacu / 29.10.2021, 14:49
La cât timp după vaccinare se eliberează certificatul și ce situație nu este valid

Cei care s-au imunizat împotriva COVID-19 trebuie să știe că certificatul digital se validează la o anumită perioadă de la vaccinarea cu schema completă. Află în continuarea articolului, la cât timp după vaccinare se eliberează documentul și în ce situație nu este valid acesta.

La cât timp după vaccinare se eliberează certificatul digital

Conform Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19, certificatul digital se validează numai după zece zile de la imunizarea cu schema completă. Anunțul vine după ce mai multe persoane s-au întrebat de nu pot obține documentul respectiv imediat după vaccinare.

În concluzie, pentru cei care s-au vaccinat împotriva coronavirus, certificatul digital european de călătorie se validează la o perioadă de 10 zile după vaccinarea cu schema completă. Este important să menționăm faptul că, certificatul respectiv poate fi descărcat de pe platforma certificat-covid.gov.ro. După cum se arată pe pagina de Facebook Ro-Vaccinare, persoanele care pot intra în posesia certificatului UE după vaccinare sunt următoarele:

  • persoanele care au efectuat schema completă de vaccinare în România
  • persoanele care au făcut cel puțin o doză în România din schema completă de vaccinare
  • persoanele care au efectuat schema completă într-un stat din afara UE și sunt cetățeni români sau membri ai familiilor acestora.

Cum se face verificarea certificatelor digitale

Documentul poate fi scanat cu ajutorul aplicației ”Check DCC”, realizată de Serviciul de Telecomunicații speciale. Aceasta poate fi descărcată pe un dispozitiv cu sistem de operare Android din magazinul de magazinul de aplicații Google Play și este gratuită.

Tot cu privire la verificarea certificatelor digitale UE, aceasta se poate realiza și de pe dispozitivele mobile cu sistem de operare iOS, cu ajutorul funcționalității ”Web Check DCC”.

La cât timp după vaccinare se eliberează certificatul digital
La cât timp după vaccinare se eliberează certificatul digital și ce situație nu este valid

După cea de-a treia doză de vaccin se poate elibera un nou certificat, însă nu este necesar

După cum spuneam și la începutul articolului, toate aceste precizări vin după ce mai mulți oameni s-au întrebat de ce nu își pot scoate certificatul menționat imediat după ce s-au imunizat. Potrivit sursei citate, ”sunt aceleași condiții de la implementarea certificatului în UE. Situația epidemiologică din România impune aceste măsuri de siguranță pentru protejarea sănătății oamenilor”.

Se pare că certificatul poate fi generat și după prima doză, însă nu va fi valid. Pentru ca documentul respectiv să fie valid, persoana în cauză trebuie să aibă efectuată schema completă de vaccinare împotriva COVID-19 și să fi trecut cel puțin zece zile de la vaccinare.

Într-o altă precizare a celor de la Ro Vaccinare se arată că certificatul digital verde se poate prezenta și în format printat. O întrebare a fost dacă certificatul de vaccinare se actualizează automat după cea de-a treia doză de vaccin sau trebuie descărcat încă o dată. Se pare că este posibilă o altă descărcare, însă nu este necesar acest lucru.

”Se poate genera un nou certificat după doza 3 de rapel (booster), dar nu este necesar. Este valabil certificatul generat după vaccinarea cu schemă completă.”, a fost răspunsul la această întrebare.