Home » Știri » Decizia privind legea conversiei creditelor, amânată. Cum motivează CCR

Decizia privind legea conversiei creditelor, amânată. Cum motivează CCR

Octavian Palade / 23.11.2016, 12:43
Decizia privind legea conversiei creditelor, amânată. Cum motivează CCR

Curtea Constituţională a amânat decizia privind legea conversiei creditelor în franci elveţieni pentru data de 18 ianuarie 2017.

Curtea Constituţională a stabilit miercuri să amâne pentru 18 ianuarie pronunţarea unei decizii referitoare la legea conversiei creditelor în franci elveţieni la cursul de la data contractării creditelor, transmite news.ro.

Cererea Guvernului privind legea de modificare a OUG 50/2010, prin care a fost introdusă posibilitatea conversiei creditelor în franci elveţieni la cursul istoric, s-a aflat pentru prima dată pe ordina de zi a şedinţei de plen a CCR, însă Curtea a decis amânarea deciziei.

Sesizarea a fost făcută pe 24 octombrie, după adoptarea de către Parlament a legii care prevede conversia creditelor în franci elveţieni la cursul de la data acordării.

Reprezentanții Guvernului sunt de părere că legea operează retroactiv, însă au dat aviz pozitiv proiectului, în condiţiile în care ar fi fost incluse mai multe prevederi cu caracter social, precum un grad de îndatorare şi un plafon.

Legea conversiei creditelor așteaptă decizia CCR

Conversia creditelor în franci elveţieni la cursul de la data acordării nu va intra în vigoare înainte ca judecătorii de la CCR să verifice dacă legea respectă sau nu Constituţia.

Guvernul consideră că aplicarea legii şi la creditele în derulare contravine principiului neretroactivităţii şi previzibilităţii legii, consacrate de Constituţie. Mai mult, Executivul arată că aceste principii pot fi încălcate, dacă există un temei social, potrivit unui punct de vedere transmis Camerei Deputaţilor anterior adoptării proiectului.

Guvernul a solicitat ca legea să fie aplicată doar persoanelor fizice consumatori, cu credite de până la 150.000 de euro (echivalent în franci elveţieni) şi cu un grad de îndatorare de peste 50% din veniturile nete. Camera Deputaților a adoptat însă proiectul în unanimitate, fără a ţine cont de opinia Guvernului.

Argumentele Cabinetului exprimate în dialogul cu Parlamentul au fost reluate în sesizare. „Guvernul a avizat pozitiv în Parlament legea conversiei în franci elveţieni în condiţiile în care forma votată ar fi păstrat caracterul social al iniţiativei parlamentare. Legislativul însă nu a ţinut cont de această opinie transmisă de Guvern şi legea adoptată a depăşit cadrul social motiv pentru care Guvernul contesta aceasta formă la CCR”, au afirmat surse guvernamentale.

Iniţial, la propunerea preşedintelui Comisiei de finanţe-bănci, Viorel Ştefan, deputaţii au introdus condiţia privind gradul de îndatorare, precum şi un plafon de 250.000 de franci elveţieni, dar, după dispute politice şi cu debitorii cu credite în franci elveţieni, modificările au fost retrase.