Home » Știri » Legea conversiei creditelor: Iohannis vrea şi opinia băncilor

Legea conversiei creditelor: Iohannis vrea şi opinia băncilor

Ionel Palade / 18.10.2016, 16:25
Legea conversiei creditelor: Iohannis vrea şi opinia băncilor

Legea conversiei creditelor a ajuns şi la preşedinte. Klaus Iohannis a reacţionat marţi, ca urmare a adoptării, de către Camera Deputaţilor, a Legii conversiei creditelor în franci elveţieni. 

Iohannis a declarat, despre Legea conversiei creditelor, următoarele: ”Eu nu cred că este bine să fac acum o apreciere pauşală a acestor iniţiative care, sigur, pot fi denumite unele populiste. Împreună cu echipa mea, vom lua fiecare act normativ în parte, vom analiza, vom cere opinia şi celorlalte părţi implicate. De exemplu, când vorbim despre conversia francilor, cu siguranţă voi cere din zona bancară o opinie şi, în momentul în care avem o analiză completă pe care o considerăm corectă, voi face aprecieri asupra acestor acte normative”.

Potrivit news.ro, Legea conversiei creditelor în franci elveţieni la cursul istoric a fost adoptată, cu unanimitate de voturi, de plenul Camerei Deputaţilor şi va fi trimisă spre promulgare către preşedintele României.

La rândul său, Mugur Isărescu, Guvernatorul BNR, a subliniat că actul normativ „este un exemplu de curent populist care poate genera euforie pe termen scurt în rândul beneficiarilor, însă costurile economice nu vor fi deloc neglijabile pentru societate pe termen lung”.

Legea adoptată astăzi în plen de către deputaţi oferă posibilitatea conversiei creditelor imobiliare în franci elveţieni, fără limită de valoare, la cursul istoric de la data semnării contractului de credit.

Valoarea unui franc elveţian este acum de 4,15 lei, dublă faţă de perioada 2007-2008, când aceasta era de 2-2,5 lei şi când au fost aprobate cele multe credite în respectiva monedă.

Pe 10 octombrie, Banca Naţională a trimis Parlamentului o poziţie oficială, prin intermediul unei scrisori semnate de prim-viceguvernatorul BNR Florin Georgescu, în care a explicat că se opune Legii conversiei creditelor în franci elveţieni.