Home » Știri » Legea conversiei creditelor, la CCR. Cioloș: Exista riscul să fie atacată după ce ar fi produs efecte

Legea conversiei creditelor, la CCR. Cioloș: Exista riscul să fie atacată după ce ar fi produs efecte

Octavian Palade / 25.10.2016, 11:17
Legea conversiei creditelor, la CCR. Cioloș: Exista riscul să fie atacată după ce ar fi produs efecte

Legea conversiei creditelor a fost trimisă de Guvern spre examinare la Curtea Constituțională. Dacian Cioloş a spus că Guvernul susţine Legea conversiei creditelor în franci elveţieni, dar Parlamentul nu a ținut cont de amendamentele Executivului.

Sesizarea Guvernului a fost înregistrată marţi dimineaţă la Curtea Constituţională, data de 23 noiembrie find stabilită pentru o primă discuţie.

Legea conversiei creditelor în franci elveţieni a fost trimisă de Executiv la Curtea Constituţională pentru a se lămuri eventualele elemente de neconstituţionalitate înainte de a fi aplicată. Premierul Dacian Cioloș a explicat că a făcut acest lucru pentru a nu exista riscul ca legea să fie atacată după ce ar produce efecte.

”Vreau să precizez din start că Guvernul a susţinut această lege, a trimis un punct de vedere pozitiv, cu anumite amendamente”, a spus Cioloș. Premierul a mai menționat că, din punctul de vedere al Guvernului, este important ca această lege să îi vizeze pe cei cărora le e pus în pericol venitul lunar din cauza ratelor la bancă.

”Faptul că am trimis la Curtea Constituţională această lege nu e pentru că suntem împotriva ei, ci pentru că suntem de părere că sunt acolo câteva elemente, aşa cum a fost votată ea de Parlament – pentru că, din păcate, Parlamentul nu a luat în considerare amendamentele pe care le-am propus, care din punctul nostru de vedere ar fi făcut-o aplicabilă – şi dacă nu clarificăm constituţionalitatea acum, înainte de a intra în vigoare, există riscul ca ea să producă efecte şi peste câteva luni altcineva să o atace, o bancă sau oricine altcineva poate să o atace şi atunci va crea mai multe probleme celor care aşteaptă să li se rezolve problemele. Deci, vrem să vedem dacă sunt elemente de neconstituţionalitate, să le clarificăm acum şi vă promit că, în măsura în care Curtea Constituţională va da un răspuns rapid, Guvernul va lua toate măsurile pentru a corecta acele lucruri în lege, în aşa fel încât ea să aibă această adresabilitate a oamenilor care chiar au probleme, şi nu a speculatorilor”, a mai precizat premierul.

Legea conversiei creditelor – posibilă portiță pentru speculatori

Dacian Cioloș a mai explicat că, din cele câteva zeci de mii de creditori în franci elveţieni, 200 au luat împrumuturi de peste 250.000 de franci, totalizând peste un miliard de lei din cele aproximativ cinci miliarde lei, cât au fost împrumutaţi.

”Nu vrem ca din cauza unor speculatori, care au speculat atunci cursul francului elveţian, să tragă ponoasele acum cei care într-adevăr au probleme”, a subliniat prim-ministrul, care a adăugat că, în măsura în care va veni un răspuns rapid de la CCR, Executivul va adopta măsurile menite să corecteze aceste lucruri, pentru ca această lege să fie aplicată fără riscul ca ea să poată să fie atacată ulterior, după ce îşi face efectele.

Guvernul și-a exprimat deja punctul de vedere, acuzând că legea operează retroactiv, însă a dat aviz pozitiv proiectului, cu condiția să fie incluse mai multe prevederi cu caracter social, dar și un grad de îndatorare şi un plafon.

 

Executivul solicitase ca legea să fie aplicată doar persoanelor fizice consumatori, cu credite de până la 150.000 de euro (echivalent în franci elveţieni) şi cu un grad de îndatorare de peste 50% din veniturile nete. Deputaţii nu au ţinut însă cont de opinia trimisă de Guvern și au adoptat integral proiectul.