Home » Știri » Legea eliminării taxelor, contestată la Curtea Constituţională de Ministerul Finanțelor

Legea eliminării taxelor, contestată la Curtea Constituţională de Ministerul Finanțelor

Octavian Palade / 25.10.2016, 14:35
Legea eliminării taxelor, contestată la Curtea Constituţională de Ministerul Finanțelor

Legea eliminării taxelor, adoptată marţi în unanimitate de Camera Deputaţilor, ar putea fi contestată la Curtea Constituţională de către ministrul Finanţelor.

Legea eliminării taxelor, inclusiv a taxei radio-TV, nu este agreată de Ministerul Finanțelor, potrivit news.ro. Ministrul Anca Dragu a explicat marți că lipsește sursa de finanțare la proiectul PSD adoptat de Parlament referitor la eliminarea celor peste 100 de taxe nefiscale.

„Analizăm opţiunea de sesizare a Curţii Constituţionale. Pot să vă spun că impactul global este de 1,6 miliarde lei, fără indicarea sursei de finanţare, aşa cum prevăd Legea responsabilităţii fiscale, Legea finanţelor publice şi chiar Constituţia. La nivelul Guvernului susţinem eliminarea unor taxe, acesta a fost şi punctul nostru de vedere, dar acolo unde era un efort financiar rezonabil şi pe care îl puteam susţine în 2017”, a explicat ministrul Finanțelor.

Anca Dragu a declarat că impactul bugetar în urma eliminării taxei radio-TV s-ar putea ridica la suma de 600 milioane lei.

„Aici avem două elemente, respectiv finanţarea, care nu este prevăzută în proiectul de lege din Parlament, şi mai este cadrul legal. Pe actualul cadru legal, de la bugetul de stat pot fi achitate anumite tipuri de cheltuieli pentru radio şi televiziune. Ca atare, nu putem acoperi toate cheltuielile. De aceea, aceste taxe sunt necesare şi sunt parte din cadrul legal de funcţionare a radioului şi televiziunii. Nu putem plăti integral funcţionarea acestor două instituţii, pentru că legislaţia curentă nu ne permite acest lucru. Poate fi modificată, e lege organică ce poate fi modificată în Parlament”, a mai spus ministrul Finanțelor.

Camera Deputaţilor a adoptat marţi, în unanimitate, în calitate de for decizional, proiectul de lege al PSD privind eliminarea unor taxe nefiscale, printre care şi cea radio-TV, reintrodusă în plen la solicitarea lui Liviu Dragnea, după ce Comisia pentru buget hotărâse scoaterea ei din proiect.

La rândul său, și Partidul Național Liberal a anunțat că se va adresa Curții Constituționale, cu o sesizare în acest sens.