Home » Știri » Legea grațierii a fost adoptată de Guvern. Codurile penale, modificate prin OUG

Legea grațierii a fost adoptată de Guvern. Codurile penale, modificate prin OUG

Sebastian Rotaru / 01.02.2017, 04:41
Legea grațierii a fost adoptată de Guvern. Codurile penale, modificate prin OUG

În ședința de marți seara de la Palatul Victoria, Guvernul a adoptat legea grațierii și modificarea Codurilor penale prin OUG.

Ordonanța de urgență prevede că incriminarea penală a abuzului în serviciu se va face doar pentru prejudicii mai mari de 200.000 de lei. Ministrul Justiției, Florin Iordache, a declarat, după ședința de Guvern, că se menţine pragul de 200.000 de lei, dar este eliminată condiţia punerii în mişcare la plângerea prealabilă, scrie News.ro.

”La abuz în serviciu, a fost eliminată plângerea prealabilă şi s-a precizat că numai încălcările legii pentru cuantumul acela pe care noi l-am stabilit, de 200.000 de lei”, a declarat Florin Iordache.

Pentru un prejudiciu care este sub 200.000 de lei, potrivit proiectului, se vor aplica doar măsuri administrative.

”Nu este sancţionat penal. Ce este sub 200.000 de lei nu se mai sancţionează penal, se recuperează prejudiciul. Considerăm că este un cuantum rezonabil”, a mai declarat ministrul Iordache.

Ministrul a mai fost întrebat care sunt oamenii politici care vor beneficia de legea grațierii și de modificarea Codului penal, iar răspunsul a fost: ”OUG şi proiectele de lege nu s-au făcut pentru oameni politici sau pentru persoane. S-au făcut pentru infracţiuni.”

Întrebat despre procedura de a emite OUG, ministrul a spus că există deja OUG 18/2016 prin care au fost modificate şi anul trecut Codurile penale şi acum a fost folosită aceeaşi procedură pentru că Parlamentul şi Guvernul încă nu au pus în acord prevederile legale cu decizii ale CCR.

”Legile le face fie Guvernul, fie Parlamentul. Eu invit Parlamentul să modifice OUG aşa cum socoteşte de cuviinţă”, a adăugat Iordache.

Ministrul Justiției a spus că cel de-al doilea proiect – legea grațierii –  este cel care modifică Legea care privește executarea unor pedepse.

”Cea de-a doua măsură, cea care vizează legea 254 privind executarea pedepselor este o iniţiativă a vechiului Guvern care (sic!) am aranajat-o şi am pus-o în concordanţă cu conducearea ANP astfel încât să poată fi uşor aplicată, astfel încât este vorba de recursul în compensare. La fiecare 10 zile, cei care sunt în penitenciar şi beneficiază de nişte condiţii deosebite, practic câştigă câte o zi. Deci practic la o lună câştigă 3 zile, este o iniţiativă a vechiului Guvern pe care noi am pus-o în concordanţă cu observaţiile pe care le-au făcut cei de la ANP. În acelaşi timp, azi o dată cu adoptarea bugetului de stat am venit în completarea acestor măsuri pentru evitarea a unei hotărâri pilot a CEDO cu alocarea unor resurse suplimentare pentru creşterea cu 50% a nomei de hrană, asigurarea fondurilor necesare pentru implementarea proiectelor de investiţii şi în acest sens vizăm începerea în acest an şi au fost alocate fonduri pentru începerea în acest an a două penitenciare de câte o mie de locuri, unul la Caracal, altul la Berceni în judeţul Prahova. Cea de a treia măsură, tot cuprinsă în bugetul de stat pentru acest an vizează modernizarea a trei peniteciare: Giurgiu, Deva şi Codlea în care se vor crea 350 de noi locuri de detenţie şi vor fi modernizate 500 de locuri”, a declarat Iordache.