Home » Știri » Știri sociale » Legea grațierii și Ordonanța privind modificarea Codurilor penale: peste 15.000 de oameni protestează în Piața Victoriei

Legea grațierii și Ordonanța privind modificarea Codurilor penale: peste 15.000 de oameni protestează în Piața Victoriei

Sebastian Rotaru / 01.02.2017, 00:53
Legea grațierii și Ordonanța privind modificarea Codurilor penale: peste 15.000 de oameni protestează în Piața Victoriei

Peste 15.000 de oameni se află în aceste momente în fața Guvernului și protestează, după ce Guvernul a aprobat legea grațierii și OUG privind modificarea Codurilor penale.

„Nu scăpaţi”, „Anticipate”, „Noaptea ca hoţii”, „Şobolanii” se scandează în aceste momente la acest protest. Manifestanții cântă și imnul României, spune News.ro.

Câțiva protestatari au aruncat cu zăpada în jandarmi, iar aceștia sunt pregătiți să calmeze mulțimea cu caze lacrimogene.

Jurnaliștii care au participat la declarațiile de presă de după ședință sunt blocați în Guvern, iar Piaţa Victoriei este complet blocată.

Reamintim că În ședința de marți seara de la Palatul Victoria, Guvernul a adoptat legea grațierii și modificarea Codurilor penale prin OUG.

Ordonanța de urgență prevede că incriminarea penală a abuzului în serviciu se va face doar pentru prejudicii mai mari de 200.000 de lei. Ministrul Justiției, Florin Iordache, a declarat, după ședința de Guvern, că se menţine pragul de 200.000 de lei, dar este eliminată condiţia punerii în mişcare la plângerea prealabilă.

”Cea de-a doua măsură, cea care vizează legea 254 privind executarea pedepselor este o iniţiativă a vechiului Guvern care (sic!) am aranajat-o şi am pus-o în concordanţă cu conducearea ANP astfel încât să poată fi uşor aplicată, astfel încât este vorba de recursul în compensare. La fiecare 10 zile, cei care sunt în penitenciar şi beneficiază de nişte condiţii deosebite, practic câştigă câte o zi. Deci practic la o lună câştigă 3 zile, este o iniţiativă a vechiului Guvern pe care noi am pus-o în concordanţă cu observaţiile pe care le-au făcut cei de la ANP. În acelaşi timp, azi o dată cu adoptarea bugetului de stat am venit în completarea acestor măsuri pentru evitarea a unei hotărâri pilot a CEDO cu alocarea unor resurse suplimentare pentru creşterea cu 50% a nomei de hrană, asigurarea fondurilor necesare pentru implementarea proiectelor de investiţii şi în acest sens vizăm începerea în acest an şi au fost alocate fonduri pentru începerea în acest an a două penitenciare de câte o mie de locuri, unul la Caracal, altul la Berceni în judeţul Prahova. Cea de a treia măsură, tot cuprinsă în bugetul de stat pentru acest an vizează modernizarea a trei peniteciare: Giurgiu, Deva şi Codlea în care se vor crea 350 de noi locuri de detenţie şi vor fi modernizate 500 de locuri”, a declarat Iordache.