Home » Știri » Legea insolvenței persoanelor fizice nu se aplică de la 31 octombrie. Președintele cere reexaminarea

Legea insolvenței persoanelor fizice nu se aplică de la 31 octombrie. Președintele cere reexaminarea

Octavian Palade / 31.10.2016, 12:41
Legea insolvenței persoanelor fizice nu se aplică de la 31 octombrie. Președintele cere reexaminarea

Legea insolvenței persoanelor fizice ar fi trebuit să intre în vigoare luni, 31 octombrie. Klaus Iohannis cere Legislativului reexaminarea legii prin care s-a stabilit acest termen.

Legea insolvenței persoanelor fizice nu mai intră în vigoare pe 31 octombrie, potrivit deciziei Parlamentului, pentru că preşedintele Klaus Iohannis cere Legislativului reexaminarea legii prin care s-a stabilit acest termen, scrie news.ro.

Totodată, președinția susține că actul normativ nu este aplicabil în absenţa cadrului funcţional şi organizatoric adecvat.

Klaus Iohannis nu este de acord cu intrarea în vigoare a legii cu două luni mai devreme decât stabilise Guvernul prin OUG 61/2015, respectiv pe 31 octombrie, motivând că intervalul de timp nu este suficient pentru ca toate instituţiile şi autorităţile implicate în aplicarea legii să îşi desfăşoare activitatea. Pe de o parte, afirmă președintele, termenul nu oferă posibilitatea procedurii constituţionale de adoptare, promulgare şi publicare, fiind prea rapid trecută prin Parlament faţă de momentul în care ar trebui să intre în vigoare, şi nici nu oferă suficient timp pentru pregătirea intrării în vigoare.

„Devansarea termenului de intrare în vigoare a Legii nr. 151/2015, chiar şi cu două luni, poate afecta procesul de asigurare a măsurilor concrete privind alocarea resurselor umane şi bugetare necesare pentru organizarea şi funcţionarea comisiilor avute în vedere de Legea nr. 151/2015, cât şi a completelor de judecată. În lipsa cadrului funcţional şi organizatoric adecvat, apreciem că intrarea în vigoare a dispoziţiilor Legii nr. 151/2015 la data de 31 octombrie 2016 este de natură să facă inaplicabilă atât procedura administrativă de insolvenţă pe bază de plan de rambursare, cât şi procedura simplificată de insolvenţă”, declară Iohannis.

O altă critică asupra devansării termenului este că actul are impact şi asupra activităţii de înfăptuire a justiţiei, impunând suplimentarea prealabilă şi semnificativă a personalului instanţelor de judecată.

„Acesta este un proces complex, ce se desfăşoară, de regulă, potrivit unui calendar, a cărui devansare poate impieta asupra aplicării legii. În acest sens, considerăm că în analiza deciziei de intrare în vigoare a Legii nr. 151/2015 ar trebui consultat Consiliul Superior al Magistraturii”, adaugă șeful statului în cererea de reexaminare.

Legea insolvenței, amânată cu două luni

Legea privind procedura insolvenţei persoanelor fizice ar fi trebuit să intre în vigoare pe 31 octombrie, şi nu pe 31 decembrie, aşa cum stabilise Executivul, după ce Camera Deputaţilor a adoptat, pe 4 octombrie, actul normativ de aprobare a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului pentru prorogarea termenului de intrare în vigoare a legii.

Legea insolvenței persoanelor fizice a fost adoptată în plenul Parlamentului în luna mai 2015. În luna decembrie Guvernul a decis prorogarea cu un an a aplicării Legii privind insolvenţa persoanelor fizice.

Potrivit legii, persoanele cu datorii vor avea posibilitatea să-şi declare falimentul personal. Astfel, românii vor putea beneficia de două proceduri: una administrativă, care prevede că, în faţa unei comisii de insolvenţă, îşi vor putea face un plan de reeşalonare a datoriilor pe 5 ani, şi o procedură de lichidare în faţa instanţelor de judecată.