Home » Știri » Legea plagiatelor, neconstituţională

Legea plagiatelor, neconstituţională

Octavian Palade / 26.10.2016, 13:06
Legea plagiatelor, neconstituţională

Legea plagiatelor, de adoptare a Ordonanţei de Urgenţă 4/2016, este neconstituţională, a decis CCR în ședința de miercuri.

Legea plagiatelor a fost dezbătută de Curtea Constituțională, care a admis sesizările transmise de PNL și de Guvern, astfel încât OUG îşi va produce în continuare efectele aşa cum a fost adoptată de Guvern, a declarat preşedintele CCR, Valer Dorneanu, citat de news.ro.

”Curtea Constituţională a adoptat şi sesizarea grupului liberal şi sesizarea Guvernului cu privire la neconstituţionalitatea Ordonanţei 4/2016 pentru modificarea legii educaţiei naţionale. Am avut în vedere faptul principal că cele două Camere ale Parlamentului nu au respectat principiul bicameralismului şi au adoptat legea într-o formă şi într-un conţinut foarte diferit decât cel care a început cu iniţiativă legislativă şi diferit şi de felul cum au adoptat fiecare din cele două camere. Noi am mai dat decizii în acest sens prin care am arătat că atunci când se schimbă substanţial conţinutul, forma, structura, compoziţia legii, nu se respectă principiul bicameralismului. Separat, am considerat şi obiecţia Guvernului cu privire la nerespectarea prevederilor art. 1 alin. 5 din Constituţie cu privire la claritatea legii, la previziune, la toate normele de tehnică legislativă n-au fost respectate în cuprinsul acelor adăugiri şi modificări care au fost făcute de cele două camere ale Parlamentului”, a explicat președintele Curții Constituționale.

Valer Dorneanu a adăugat că rămâne în vigoare Ordonanţa de urgenţă aşa cum a fost adoptată de Guvern, legea adoptată de Parlament fiind declarată neconstituțională.

CCR a luat în discuție miercuri cele două sesizări referitoare la OUG pe tema doctoratelor şi a plagiatelor, una trimisă de Guvern, iar alta de parlamentarii PNL, în care erau ridicate probleme de constituţionalitate cu privire la modul în care legea a fost adoptată în Parlament, precum şi de prevederile modificate de Legislativ faţă de forma Executivului.

Contestaţiile la Curtea Constituțională au fost depuse după adoptarea legii de către Parlament, în luna octombrie. Textul Ordonanței a fost modificat de parlamentari de două ori: prima dată după ce Ordonanţa a ajuns în Parlament, iar a doua, după ce preşedintele Klaus Iohannis a retrimis-o spre reexaminare către cele două Camere.