Home » Știri » Legea promulgată de Iohannis. Se reduce vârsta de pensionare. Cine sunt românii care ies mai repede la pensie

Legea promulgată de Iohannis. Se reduce vârsta de pensionare. Cine sunt românii care ies mai repede la pensie

Alexandru Cazacu / 15.03.2021, 19:13
Legea promulgată de Iohannis. Se reduce vârsta de pensionare. Cine sunt românii care ies mai repede la pensie

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea cu privire la micșorarea vârstei standard de pensionare pentru aceste categorii de persoane. Ce români se vor putea pensiona mai devreme poți afla în continuarea articolului.

Legea promulgată de Iohannis. Se reduce vârsta de pensionare

Luni, președintele României a promulgat legea cu privire la aprobarea OUG 10/2020 care stabilește reducerea cu 20 de ani a vârstei standard de pensionare pentru unele categorii de persoane care au lucrat în minele din România, transmite Agerpres.

Așadar, se instituie dreptul la pensie pentru limita de vârstă, cu micșorarea vârstei de pensionare a persoanelor care au lucrat în subteran cel puțin 50% din timpul normal de muncă în luna respectivă, în domeniul explorării, dezvoltării, prospecțiunii, preparării sau prelucrării, concentrării, conservării și închiderii minelor din cadrul unităților de prospecțiuni și explorări geologice, dacă au cotizat minim 20 de ani în aceste activități.

Altă lege aprobată de Klaus Iohannis

De asemenea, a fost promulgată și Legea care prevede aprobarea OUG 84/2020 pentru stabilirea unor măsuri necesare în vederea implementării Programului operațional Ajutorarea persoanelor defavorizate. Printre măsurile stabilite de aceasta se numără și:

  • mecanisme de implementare a procedurilor privind distribuția pachetelor de alimente și produse de igienă;
  • rolul instituției prefectului și a unităților/subdiviziunilor administrativ-teritoriale în asigurarea respectării procedurilor cu privire la distribuția acestor pachete;
  • lărgirea ariei de incidenţă a sprijinului oferit tuturor membrilor familiilor cărora le este stabilit, prin dispoziție scrisă a primarului, dreptul la un venit minim garantat acordat în baza Legii 416/2001;
  • introducerea unei noi categorii de cheltuială eligibilă din Fondul de ajutor european destinat celor mai defavorizate persoane (FEAD), și anume costuri administrative, de transport și de depozitare suportate de instituțiile prefectului.

Legea cu privire la măsurile pe timpul stării de urgență

Totodată, președintele Iohannis a promulgat și Legea privind aprobarea OUG 36/2020 care are în vedere măsurile de protecție pe perioada stării de urgență. Legea are ca obiect de reglementare, modificarea și completarea mai multor legi și vizează domeniul gestionării  raporturilor de serviciu ale polițiștilor și al cadrelor militare pentru situațiile de instituire a stării de urgență, de asediu, a tării de război, sau în caz de mobilizare.

Astfel, polițistul poate fi delegat, fără acordul său scris, pentru executarea altor activități decât cele corespunzătoare postului ocupat, precum și a detașării sale pentru o perioadă de 12 luni, reglementarea urmând să se aplice, în mod corespunzător, și detașărilor aflate în curs la data intrării în vigoare a actului normativ, fără a depăși perioada pentru care s-a instituit starea de urgenţă, de asediu, de mobilizare și de război. De asemenea, este prevăzută și extinderea situațiilor în care polițistului nu îi pot înceta raporturile de serviciu.

Legea promulgată de Iohannis. Măsuri în starea de urgență
Legea promulgată de Iohannis. Măsuri în starea de urgență

În cazul cadrelor militare, legea prevede, pentru perioada instituirii stării de urgență, de asediu, de mobilizare sau de război, conduita în situațiile care presupun absența de la serviciu și prerogativa șefului unității militare de a decide programul de lucru. De asemenea, actul normativ prevede și extinderea situațiilor în care cadrele militare nu pot fi trecute în rezervă.