Home » Știri » Rusia a dat liber la bătaia în familie, dar doar o data pe an

Rusia a dat liber la bătaia în familie, dar doar o data pe an

Sebastian Rotaru / 12.01.2017, 17:23
Rusia a dat liber la bătaia în familie, dar doar o data pe an

Un proiect de lege care decriminalizează violența în familie a trecut în prima lectură în Duma de Stat din Rusia. Probleme apar dacă bătaia are loc de mai multe ori pe an.

Proiectul a primit votul a 368 de parlamentari, existând doar un singur vot împotrivă și altul de abținere, potrivit The Moscow Times, citat de Digi24.

Proiectul de lege ar elimina acuza de ”bătaie în cadrul familiei” din Codul penal al Rusiei. Aceasta urmează să ajungă o infracțiune administrativă. Acuzații penale vor putea fi formulate doar dacă bătaia are loc mai des de o dată pe an.

Proiectul de lege a fost lansat de parlamentarul ultra conservator rus Yelena Mizulina. Aceasta este deja cunoscută în urma lobby-ului făcut cu sucees la o lege controversată privind propaganda homosexuală” din Rusia.

Mizulina ți-a început lupta în iulie 2016 când președintele Vladimir Putin a dezincriminat alte forme de asalt și agresiune care nu provoacă daune reale corporale.

Mizulina a numit o decizia de definire a bătăii în cadrul familiei drept o măsură îndreptyată împotriva familiei și a susținut că legea părinților subminează „dreptul”de a își bate copiii. În Rusia funcționează principiul ”dacă te bate înseamnă că te iubește”.

„Pedepsele (pentru infracțiuni) nu pot contrazice sistemul de valori sociale pe care se sprijină societatea”, a declarat Mizulina în deschiderea votului dat miercuri în Dumă. „În cultura tradițională a familiei rus relațiile părinte-copil sunt construite pe autoritatea puterii părinților … Legile ar trebui să susțină tradiția familiei”, a spus ea.

Decizia a stârnit indignarea activiștilor pentru drepturile femeilor care cred că noua legislație va face victimele violenței în familie și mai vulnerabile. „Acești parlamentari cred că amenzile pentru tiranie în familie sunt mai bune decât răspunderea penală” a scris pe contul de Facebook activistul Alyona Popova.

„Acești oameni nu au propus o legislație care să îmbunătățească sistemul judiciar sau de aplicare a legii, ei doar sprijinit transferul de răspundere în amenzi. Aceasta înseamnă că un infractor îi va bate pe cei apropiați și va plăti o amendă mică”, a mai spus activistul.

Conform statisticilor guvernamentale ruse, 40 la sută din toate crimele violente sunt comise în cadrul familiei. Zilnic sunt bătute în Rusia 36.000 de femei, iar anual sunt bătuți 26.000 de copii de către părinți.