Home » Știri » Lira sterlină, la maximul ultimelor patru săptămâni faţă de dolar

Lira sterlină, la maximul ultimelor patru săptămâni faţă de dolar

Octavian Palade / 03.11.2016, 13:51
Lira sterlină, la maximul ultimelor patru săptămâni faţă de dolar

Lira sterlină a urcat joi la cel mai ridicat nivel din ultimele patru săptămâni faţă de dolar.

Lira sterlină a atins joi cel mai ridicat nivel din ultimele patru săptămâni faţă de dolar. Creșterea s-a produs ca urmare a faptului că Înalta Curte de Justiţie din Marea Britanie a stabilit că Guvernul nu poate declanşa procedura de ieşire din Uniunea Europeană fără acordul Parlamentului, relatează MarketWatch, potrivit news.ro.

Decizia Curţii a fost că premierul Theresa May nu poate activa singură Articolul 50 din Tratatul UE, pentru începerea negocierilor cu partenerii europeni.

Executivul a anunţat că va contesta verdictul.

Moneda Marii Britanii a crescut imediat după anunţarea deciziei, fiind tranzacţionată la 1,2450 dolari pe unitate, cel mai ridicat nivel atins de la jumătatea lunii octombrie, arată datele companiei de analiză FactSet data.

Miercuri seară, la New York, lira a fost tranzacţionată la 1,2302 dolari pe unitate.

Decizia Curţii reprezintă o lovitură pentru Theresa May şi miniştrii care susţin retragerea din Uniunea Europeană.

”Declanşarea Brexit ar putea fi mai dificilă, ceea ce a dat un impuls lirei. Au fost create condiţiile pentru o nouă bătălie legată de Brexit, există perspectiva ca Parlamentul să blocheze ieşirea din UE. Avem nevoie de mai multă claritate despre ceeea ce gândesc parlamentarii, acum că au un cuvânt de spus”, a precizat Neil Wilson, analist la firma ETX Capital.

Deși va fi activat Articolul 50, decizia Curţii va avea un efect de calmare a temerilor legate de o ieșire dură din UE, deoarce parlamentarii pro-UE ar putea să impună termenii înainte de semnătura finală.

Ieșirea dură din UE se referă la varianta în care Marea Britanie renunţă la accesul liber la piaţa unică pentru controlul complet al graniţelor sale.

Sectorul bancar s-a exprimat în mod special împotriva Brexitului dur, din cauza temerii că va pierde drepturile de paşaport, care permit băncilor şi fondurilor de investiţii să îşi vândă liber produsele în toate statele membre.

Indicele FTSE 100 a inversat creşterile din prima parte a tranzacţiilor, acesta fiind în declin cu 0,4%.

Cu toate acestea, acţiunile băncilor sunt în creştere, RBS cu 3,9%, Barclays cu 2% şi Lloyds Banking Group cu 2,1%.