Home » Știri » Liviu Dragnea amână tăierea unor taxe: cât timp vor mai fi acestea în vigoare

Liviu Dragnea amână tăierea unor taxe: cât timp vor mai fi acestea în vigoare

Sebastian Rotaru / 13.12.2016, 15:47
Liviu Dragnea amână tăierea unor taxe: cât timp vor mai fi acestea în vigoare

Liviu Dragnea amână tăierea unor taxe, după o discuție telefonică cu Dacian Cioloș.

Liviu Dragnea amână tăierea unor taxe, mai exact a celei care scade cu un punct procentual TVA-ul, taxa pe stâlp și a supraccizei pe carburanți, după ce a discutat la telefon cu Dacian Cioloș. Acesta a explicat că i-a cerut premierului să amâne tăierea acestor taxe, potrivit Digi24.

Taxa pe stâlp și supracciza pe carburanți sunt măsuri care au fost introduse în Codul Fiscal în timpul guvernării lui Victor Ponta. De asemenea, eliminarea lor a fost gândită tot de guvernul Ponta. Prin urmare, cele trei taxe și eliminări de taxe se regăsesc în Codul Fiscal care a fost promovat de guvernul Ponta.

Potrivit modificărilor care ar fi trebuit să intre în vigoare la 1 ianuarie 2017, punctul procentual pentru TVA ar fi scăzut cu 1%, de la 20% la 19%. Potrivit calculelor, impactul adus bugetului ar fi de 4,3 miliarde de lei.

Decizia prin care Liviu Dragnea amână tăierea unor taxe vine ca urmare planului său de guvernare, care include eliminarea a 100 de taxe și reducerea TVA-ului la 18% până în 2018.

„I-am spus domnului Prim Ministru că noi vom aplica strict Programul de Guvernare prezentat în timpul campaniei electorale şi în acest sens i-am solicitat să analizeze posibilitatea prorogării pentru un an a unor prevederi din Codul Fiscal. Astfel, noi avem în program reducerea TVA la 18% de la 1 ianuarie 2018 dar în acelaşi timp păstrarea actualei cote de 20% în 2017 deoarece  considerăm că reducerea doar cu 1 punct procentual a TVA-ului în acest an nu va aduce un avantaj nici companiilor dar nici consumatorilor. De asemenea, în ceea ce priveşte reducerea accizei la carburanţi constatăm că deşi preţul petrolului la nivel mondial este la minime istorice, în România preţul la pompă este cel mai mare din UE şi aici vorbim de preţul fără taxe, ceea ce mi se pare foarte greu de explicat. Asta ne face să credem că o reducere a accizei fără o discuţie serioasă cu Consiliul Concurenţei riscă să nu ducă la o reducere a preţului pentru consumatorul final”, a spus Liviu Dragnea.

„După ce vom rezolva această situaţie împreună cu Consiliul Concurenţei vom reduce accizele cu 6% de la 1 ianuarie 2018 conform Programului nostru de Guvernare. Un alt punct al discuţiei a fost legat de taxa pe construcţii speciale care va trebui eliminată atunci când marile companii din România vor înţelege că profiturile obţinute în România trebuie plătite aici – mă refer la implementarea Directivei 1164 a CE sau alte măsuri care vor fi aprobate astfel încât companiile să verse impozitele în România dacă ele se realizează aici”, a mai adăugat liderul PSD.