Home » Știri » Ludovic Orban: decizia instanței supreme, în dosarul privind banii ceruţi în campania alegerilor locale

Ludovic Orban: decizia instanței supreme, în dosarul privind banii ceruţi în campania alegerilor locale

Sebastian Rotaru / 31.01.2017, 17:36
Ludovic Orban: decizia instanței supreme, în dosarul privind banii ceruţi în campania alegerilor locale

Instanța supremă a decis, marți, ca fostul deputat Ludovic Orban să fie achitat în dosarul privind banii ceruţi de la un om de afaceri pentru a-i susține campania electorală pentru Primăria Capitalei.

Candidatul la Primăria Capitalei, Ludovic Orban, a fost acuzat de către procurorii DNA că s-a folosit de funcția sa publică pentru a cere suma de 50.000 de euro de la omul de afaceri Tiberiu Urdăreanu. Acesta a cerut banii pentru a-și putea susține campania electorală din 5 iunie 2016, informează News.ro.

Doar doi dintre cei cinci judecători de la completul ÎCCJ au decis achitarea lui Ludovic Orban, pentru fapta de folosire a influenţei în scopul obţinerii unor foloase necuvenite. Cel de-al treilea judecător al completului a spus că Orban să fie condamnat la un an de închisoare cu amânare și supravegherea acestuia timp de doi ani de zile.

DNA poate ataca decizia judecătorilor ÎCCJ, care vor da o sentință definitivă. La ultimul termen al procesului, din 16 ianuarie, DNA a cerut ca Ludovic Orban să fie condamnat cu executare.

Fostul candidat la PMB a declarat că nu este vinovat și chiar a jurat cu mâna pe Biblie că nu a vrut să aibă parte de o campanie finanțată ilegal. Acesta a fost trimis în judecată de către DNA pe data de 17 mai 2016.

Rechizitoriul arată că, pe data de 1 martie 2016, pe atunci prim-vicepreședinte al PNL, Ludovic Orban l-a contactat pe omul de afaceri Tiberiu Urdăreanu și i-a solicitat sprijin financiar pentru campania electorală de la alegerile locale din vara anului 2016, când liberalii l-au propus la funcția de primar general pe Orban.

În data de 20 martie, când Ludovic Orban s-a întâlnit cu omul de afaceri, acesta i-ar fi cerut 50.000 de euro în numerar, “nu în vreo modalitate legală, precum şi cu depăşirea plafonului stabilit prin Legea finanţării partidelor politice”, și a cerut ca banii să ajungă la persoane cu funcţii de decizie în cadrul a două posturi de televiziune pentru promovarea imaginii sale, potrivit rechizitoriului DNA.

Tiberiu Urdăreanu, directorul firmei UTI, a declarat, în fața ÎCCJ, la începutul lunii noiembrie 2016, ca banii pe care candidatul Ludovic Orban i-a cerut, ar fi urmat să ajungă în mică parte la televiziuni, cei mai mulţi fiind solicitaţi, în nume privat, de Sorin Oancea de la B1 TV şi Cozmin Guşă de la Realitatea TV.

Patronul B1 TV, Sorin Oancea, a declarat că nu i se pare în regulă “să te joci cu astfel de afirmaţii” şi că dosarele pe care le are afaceristul Tiberiu Urdăreanu l-au determinat să facă nişte declaraţii pentru care va răspunde.

Ludovic Orban a anunțat pe data de 11 aprilie 2016 că se retrage de la cursa pentru PMB, după ce a fost us sub control judiciar. De asemenea, acesta a demisionat din funcția de prim-vicepreședinte al PNL și vicepreședinte al Camerei Deputaților.