De la agenții de marketing la companii de IT la consultanță: peste 200 de companii britanice au adoptat deja definitiv săptămâna de lucru de patru zile, cu salariu egal, o alegere care implică în total peste 5.000 de angajați.
Anacronică și care nu mai răspunde nevoilor actuale de muncă, săptămâna de lucru de cinci zile – subliniază Joe Ryle, directorul campaniei 4 Day Week Foundation – „a fost inventată acum 100 de ani și este acum inadecvată”.
Săptămâna de patru zile fără pierderi de salariu este benefică atât pentru lucrători, cât și pentru angajatori. Cu 50% mai mult timp liber, săptămâna de patru zile oferă oamenilor libertatea de a trăi o viață mai fericită și mai împlinită”.
Potrivit celui mai recent raport al Fundației 4 Day Week, cele mai reprezentate companii sunt organizațiile non-profit, de marketing și tehnologie.
Companiile cu cei mai mulți membri sunt în sectoarele Arte creative și design (18), Inginerie și producție (12), Recrutare și Resurse Umane (12), Divertisment (9), Contabilitate, Banca și Finanțe (8) și Imobiliare Dezvoltare, Meșteșuguri și Construcții (6). Firmele din Londra au reprezentat 59 din cele 200 de companii participante, urmate de 27 de firme din sud-estul Angliei, 25 din Scoția, 24 din sud-vest și 15 din nord-vest.
Un sondaj realizat vara trecută a constatat că aproximativ 6% dintre lucrătorii cu normă întreagă din Marea Britanie lucrează deja patru zile pe săptămână, sugerând că până la 1,5 milioane de angajați ar putea beneficia de această nouă abordare a muncii.
Potrivit unui sondaj realizat de Survation, 58% din public consideră că weekendul de trei zile va fi „modul normal de lucru” până în 2030, în timp ce doar 22% cred că acest lucru nu va fi cazul.
La South Cambridgeshire District Council, prima autoritate locală din Marea Britanie care a testat o săptămână de patru zile, peste 600 de angajați lucrează timp de patru zile. Dar „schimbarea culturală” nu este lipsită de controverse, conservatorii britanici avertizează că va avea un impact negativ asupra afacerilor și va afecta creșterea economică.
Kevin Hollinrake, secretarul de stat din umbră pentru comunități și administrația locală, a declarat la sfârșitul anului trecut că o trecere pe scară largă la o săptămână de patru zile ar face mai scumpă desfășurarea afacerilor în Marea Britanie.
Conform legislației actuale, lucrătorii au dreptul de a solicita munca flexibilă, dar angajatorii nu sunt obligați legal să o accepte. Guvernul Marii Britanii a reiterat deja că „nu are niciun plan” de a forța companiile să accepte o săptămână de lucru de patru zile.
Un studiu realizat de Spark Market Research a constatat că lucrătorii mai tineri sunt cei mai opuși modelelor de muncă tradiționale. Aproximativ 78% dintre tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 34 de ani din Marea Britanie cred că săptămâna de lucru de patru zile va deveni larg răspândită în cinci ani, în timp ce 65% au spus că nu doresc să vadă o revenire la munca în persoană cu normă întreagă.
Lynsey Carolan, director general al Spark Market Research, explică: „Cercetarea noastră arată în mod clar dorința de a schimba modelele tradiționale de lucru. Tinerii cu vârsta cuprinsă între 18 și 34 de ani, forța de muncă de bază a următorilor 50 de ani, arată clar că nu au intenția de a reveni la modele de muncă de modă veche atunci când sunt disponibile alte opțiuni.
De asemenea, ei consideră că sănătatea mintală și îmbunătățirea bunăstării sunt prioritățile lor principale, așa că săptămâna de patru zile este un beneficiu cu adevărat semnificativ și un factor cheie în calitatea lor generală a vieții”.
Principalele motive pentru care organizațiile au implementat sau iau în considerare introducerea săptămânii scurte sunt:
@ Îmbunătățirea echilibrului dintre muncă și viață personală (pentru 91% dintre companii)
@ Dorința de a crește satisfacția și implicarea în muncă (89%)
@ Capacitatea de a fi mai atractiv pe piața muncii (56%)
@ Îmbunătățirea productivității nu se numără printre principalele motivații declarate.