Home » Știri » Majorările de salarii, criticate de președinte. Iohannis: Îi înţeleg însă pe angajaţi

Majorările de salarii, criticate de președinte. Iohannis: Îi înţeleg însă pe angajaţi

Octavian Palade / 02.11.2016, 15:39
Majorările de salarii, criticate de președinte. Iohannis: Îi înţeleg însă pe angajaţi

Majorările de salarii nu sunt văzute cu ochi buni de președintele Klaus Iohannis, care acuză că Parlamentul a ajuns într-o zonă populist-electoralistă.

Majorările de salarii votate în Parlament așteaptă girul președinției. Klaus Iohannis a declarat miercuri că va vedea dacă promulgă sau nu legea de aprobare a OUG prin care au fost majorate salariile în sănătate şi educaţie, relatează news.ro.

Pe de altă parte, președintele a menționat că aceste creşteri pe „ultimii doi metri” înainte de campania electorală arată că Parlamentul acţionează „populist”.

„Este greu de spus că poţi să fii de acord cu majorări votate aşa, nici pe ultima sută de metri, pe ultimii doi metri înainte de alegeri. Mie mi se pare că Parlamentul a ajuns într-o zonă populist-electoralistă, unde nu ar trebui să ajungă. Pe de altă parte, pot să-i înţeleg foarte bine pe oameni că vor să fie băgaţi în seamă, vor să fie ascultaţi şi sindicatele vor să vină să ceară creşteri salariale. Aceste lucruri trebuie foarte bine cântărite”, a declarat Klaus Iohannis.

Șeful statului a reamintit că a făcut recomandarea ca Parlamentul să nu discute acest tip de legi înainte de campanie cu foarte mare viteză, pentru că aceste lucruri trebuie chibzuite foarte bine.

Președintele a fost întrebat ce va face atunci când legea va ajunge la el pentru promulgare, iar acesta a răspuns că nu are „o abordare pauşală” la legi, ci le analizează pe fiecare în parte.

„O lege vine la promulgat, se analizează de la caz la caz. Dau un răspuns. De obicei, promulg legile, câteodată le trimit înapoi şi câteodată la CCR”, a mai spus Iohannis.

Comisia Juridică din Camera Deputaţior şi-a însuşit marţi raportul favorabil adoptat de Comisiile de muncă şi buget privind Legea de adoptare a OUG 20/2016 cu o serie de amendamente care prevăd majorări salariale pentru angajaţii din sănătate şi învăţământ, în medie cu 15%, fără să existe nicio dezbatere în privința proiectului.

Astfel, proiectul de lege va ajunge cu raport de adoptare în plenul Camerei Deputaţilor și urmează să fie supus la vot luni după-amiază. Camera Deputaţilor este for decizional în acest caz.