Home » Știri » Mandate de arestare pentru 137 de profesori universitari, în Turcia

Mandate de arestare pentru 137 de profesori universitari, în Turcia

Octavian Palade / 02.11.2016, 14:39
Mandate de arestare pentru 137 de profesori universitari, în Turcia

Autoritățile de la Ankara au emis mandate de arestare pentru 137 de profesori universitari, suspectaţi de legături cu clericul Fethullah Gulen.

137 de profesori universitari au primit mandate de arestare din partea autorităţilor turce. Cadrele universitare sunt suspectate de legături cu clericul de opoziţie Fethullah Gulen, autoexilat în SUA, pe care Ankara îl acuză că a plănuit tentativa de lovitură de stat din 15 iulie, transmite Reuters, citat de news.ro.

Parchetul din Ankara a anunțat că 31 dintre suspecţi au fost reţinuţi deja, iar alţi 22 ar fi fugit în străinătate.

La sfârșitul săptămânii trecute, autoritățile turce au concediat peste 10.000 de bugetari suspectați că ar avea legături cu Gulen. Printre ei se află mii de profesori şi angajaţi din sistemul medical.

Până în prezent, Turcia a arestat peste 37.000 de oameni şi a demis sau suspendat 100.000 de bugetari, printre care angajaţi din administraţiile locale, procurori şi poliţişti, într-un val fără precedent de măsuri de epurare după tentativa de lovitură de stat.

Măsurile extreme de retorsiune au stârnit îngrijorare în rândul ONG-urilor şi în Occident, care se tem că starea de urgenţă instaurată de Guvern va fi folosită ca pretext pentru a zdrobi opoziţia.

La rândul lor, autorităţile de la Ankara susțin că aceste măsuri excepţionale sunt necesare pentru a elimina ameninţările continue la adresa statului şi amintesc că 241 de persoane au fost ucise în timpul tentativei de puci.

Săptămâna trecută, diplomați turci și membri ai familiilor acestora au cerut azil politic în Germania, în urma tentativei de lovitură de stat din Turcia. Astfel, până în prezent, un număr de 35 de diplomați, cu tot cu familiile lor, au depus solicitări în acest sens, conform autorităților germane.

Executivul de la Ankara a pornit o campanie de reprimare care vizează persoane pe care le suspectează de faptul că-l susţin pe fostul predicator Fethullah Gulen, autoexilat în Statele Unite în 1999. Acesta este acuzat de autoritățile turce că este unul dintre principalii organizatori ai puciului eşuat.