Home » Știri » Maroc interzice fabricarea și comercializarea veșmintelor de tip burka

Maroc interzice fabricarea și comercializarea veșmintelor de tip burka

Sebastian Rotaru / 10.01.2017, 15:47
Maroc interzice fabricarea și comercializarea veșmintelor de tip burka

Autoritățile marocane interzic fabricarea, importul și vânzarea veșmintelor burka, portul musulman afgan care acoperă integral corpul din cap până în picioare.

Ministerul de Interne a atras atenția agenților comerciali că din această săptămână nu mai este autorizată confecționarea veșmintelor burka, informează presa din Maroc, citată de Agerpres.

În unele cartiere de comercianți din Casablanca, capitala economică a țării, agenții ministerului au desfășurat de luni „campanii de sensibilizare a comercianților pentru a-i informa despre noua decizie”, potrivit site-ului Médias 24.

La Taroudant, în sudul țării, responsabilul administrativ al orașului a cerut comercianților care confecționează veșminte burka să-și lichideze stocurile în 48 de ore și să stopeze orice producție pe viitor, potrivit unui document care circulă pe rețele de socializare.

„Am luat măsura de a interzice total importul, fabricarea și comercializarea acestui veșmânt în toate orașele și localitățile din regat”, a declarat site-ului Le360 un responsabil de rang înalt din Ministerul de Interne.

Această decizie este motivată „de măsuri de securitate”, având în vedere că „răufăcători au apelat de multe ori la acest veșmânt pentru a comite fărădelegi”, subliniază presa marocană.

Burka este un element de îmbrăcăminte feminină purtat cel mai adesea din motive religioase de către femeile musulmane, dar în anumite țări islamice chiar de către toate femeile, indiferent de religia sau convingerile lor în materie de religie islamică.
În ce privește croiala, culoarea și forma țesăturii din care este confecționat, cât și modul în care este purtat de către posesoare, există o mare varietate, funcție de țară și cutumele comunității care o populează, dar și de convingeri și valori individuale.