Home » Știri » Masă caldă gratuită pentru preşcolari şi elevi. 50 de şcoli şi grădiniţe, incluse în program

Masă caldă gratuită pentru preşcolari şi elevi. 50 de şcoli şi grădiniţe, incluse în program

Octavian Palade / 26.10.2016, 11:58
Masă caldă gratuită pentru preşcolari şi elevi. 50 de şcoli şi grădiniţe, incluse în program

Masă caldă gratuită în 50 de unități de învățământ din țară: Guvernul aprobă acest proiect prin ordonanţă de urgenţă.

O masă caldă sau un pachet alimentar în fiecare zi, la şcoală, pentru preşcolarii şi elevii din 50 de unităţi de învăţământ, în acest an şcolar, este un program-pilot aprobat prin ordonanţă de urgenţă. În cazul în care se va dovedi de succes, din anul şcolar următor proiectul va fi extins la toate unităţile de învăţământ din țară, anunță news.ro.

”Venim cu un program-pilot care să permită acordarea unei mese calde sau a unui pachet alimentar în fiecare zi la şcoală. Am ales câteva unităţi de învăţământ care sunt deocamdată în acest program-pilot din zone geografice diferite, din medii sociale diferite, tocmai pentru a vedea în ce fel putem face eficient acest program şi dacă, după acest an şcolar 2016-2017, acest proiect pilot confirmă obiectivul este ca el să fie lărgit apoi la nivelul întregii ţări şi să combinăm cumva şi programul Fructe în şcoli cu Laptele şi Cornul, mai adăugând nişte resurse financiare pentru a putea oferi o masă caldă în şcoli sau un pachet alimentar”, a precizat prim-ministrul Dacian Cioloș.

În același timp, Cioloș a spus că este nevoie și de şi implicarea autorităţilor locale şi a inspectoratelor şcolare pentru ca acest program să funcţioneze.

”Guvernul vine cu această iniţiativă, inclusiv cu un sprijin financiar, dar sunt convins că fără implicarea autorităţilor locale, a inspectoratelor şcolare, a unităţilor de învăţământ, a conducerii unităţilor de învăţământ respective, acest program nu are cum să reuşească, pentru că trebuie amenajat acolo un minim de infrastructură de primire în care copiii să poată să servească masa, deci e nevoie şi de o implicare locală. Însă eu sper să-i putem încuraja pe toţi cei care îşi doresc să-şi vadă copiii la şcoală să se implice în acest proiect”, a menționat Cioloș.

Conform programului, care a fost supus dezbaterii publice de Ministerul Educaţiei, sprijinul constă într-un pachet alimentar sau o masă caldă pe zi în limita a 7 lei pentru fiecare preșcolar sau elev. În sumă sunt incluse preţul produselor, cheltuielile de transport, distribuţie şi depozitare a acestora. De asemenea, suma respectivă va fi actualizată periodic, prin hotărâre de guvern, în raport cu evoluţia preţurilor şi a tarifelor.