Home » Știri » Maternitatea din Arad, în pericol de prăbușire. Clădirea are o vechime de peste 150 de ani

Maternitatea din Arad, în pericol de prăbușire. Clădirea are o vechime de peste 150 de ani

Octavian Palade / 11.11.2016, 14:08
Maternitatea din Arad, în pericol de prăbușire. Clădirea are o vechime de peste 150 de ani

Maternitatea din Arad este în pericol de prăbușire din cauza vechimii construcției, dar și pentru că nu s-au putut face reparații, clădirea fiind retrocedată foștilor proprietari.

În pericol de prăbușire se află și alte unități care aparțin Spitalului Județean Arad, cele două 23 de clădiri în care își desfășoară activitatea nefiind niciodată expertizate seismic, cu toate că unele sunt în stadiu avansat de degradare, relatează news.ro.

Astfel, din cele 23 de clădiri pe care le deține Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Arad, niciuna nu a fost expertizată pentru riscul seismic, deşi multe dintre acestea se află în stare avansată de degradare, precum Maternitatea, despre care şi Ministerul Sănătăţii a atras atenţia că riscă să se prăbuşească. Managerul spitalului spune că realizarea expertizelor nu a fost o prioritate, deoarece zona ”nu este una seismică”.

SCJU Arad dispune de 52 de secţii amenajate în 23 de clădiri aflate pe o rază de peste 85 de kilometri. Clădirile în care funcţionează secţiile nu aparţin spitalului, ci adminstraţiilor locale, unor culte religioase sau persoane fizice, fiind retrocedate de-a lungul anilor. Astfel, autorităţile nu au putut investi în imobilele degradate, dar nici nu au efectuat expertize de risc seismic.

Mirandolina Prişcă, managerul SCJU Arad,  a declarat că nicio clădire în care funcţionează secţiile nu este expertizată.

”După cum ştiţi, această zonă de ţară nu este una seismică, aşa că nici nu a fost o prioritate realizarea expertizelor”, a spus aceasta.

Totuși, la nivelul spitalului au fost începute, recent, procedurile de evaluare a tuturor celor 23 de clădiri, pentru a se stabili ce investiţii urgente sunt necesare.

Printre cele mai degradate imobile se află cele în care funcţionează Maternitatea, secţiile Psihiatrie, Infecţioase Adulţi, TBC şi Pediatrie II.

Pericol de prăbușire a Maternității anunțat de autorități

În ceea ce privește Maternitatea Arad, autorităţile judeţene atrăgeau atenţia, încă din luna februarie, că aceasta este în pericol de prăbușire parțială. Clădirea principală are o vechime de peste 150 de ani, dar, pentru că este retrocedată, nu s-au mai putut face investiţii importante.

Mai mult, Corpul de Control al Ministerului Sănătăţii a propus închiderea unităţii, dacă nu se găsesc soluţii urgente pentru mutare.

Maternitatea funcţionează ca secţie a SCJU Arad, în urma restructurărilor din Sănătate care au avut loc în 2010, dată până la care a fost spital. Unitatea medicală dispune de trei imobile în aceeaşi curte din centrul oraşului.

La începutul anului, bucăţi mari de tencuială au căzut de pe faţada din curte, într-un loc prin care trec pacienţii şi personalul medical.

Pereţii exteriori şi interiori ai imobilelor snt crăpați, tâmplăria este foarte veche şi nu izolează corespunzător, iar unele încăperi au fost dezafectate din cauza pericolului de prăbuşire a tavanului.

SCJU Arad are aproximativ 2.000 de angajati, aici fiind internaţi, în fiecare an, peste 60.000 de pacienţi. În plus, 85.000 de persoane sunt consultate în ambulatoriu şi peste 60.000 sunt îngrijite la Unitatea de Primire Urgenţe.

Circa 30 la sută din spitalele din România funcţionează în clădiri cu risc seismic I sau II, a declarat, joi, ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, precizând că este nevoie de investiţii masive în infrastructura de sănătate.

“Potrivit unui studiu pe care Ministerul Sănătăţii îl va prezenta săptămâna viitoare în ceea ce priveşte starea infrastructurii de sănătate din România, aproximativ 30 la sută din spitalele din România funcţionează în clădiri cu risc seismic I sau II. Avem nevoie de investiţii masive în infrastructura de sănătate din România”, a declarat Vlad Voiculescu.