Home » Știri » De ce este mestecatul mâncării un motiv de nervi pentru alții

De ce este mestecatul mâncării un motiv de nervi pentru alții

Sebastian Rotaru / 06.02.2017, 14:10
De ce este mestecatul mâncării un motiv de nervi pentru alții

Nimănui nu îi place să se așeze la masă și să audă pe cineva ronțăind lângă el, dar pentru unii, zgomotul scos în timpul mestecatului este mai mult decât enervant.

Ei bine, s-a descoperit că oamenii care nu suportă așa ceva suferă de misophonie (ura față de sunete) – o tulburare a sistemului nervos central care provoacă reacţii exagerate şi de obicei agresive, la anumite sunete, cum ar fi cele emise de persoanele din jur în timpul masticaţiei, “plescăitul” din limbă, sau o respiraţie greoaie etc., iar cercetările arată că aceștia au un creier foarte sensibil, scrie The Verge.

În studiul publicat în jurnalul Current Biology, cercetătorii au scanat creierele a 20 de oameni care suferă de misophonie. Toți au fost expuși la sunete precum țipatul, sunete neutre precum ploaia și sunete numite „declanșatoare”, cum ar fi mestecatul sau respirația. Când cei care suferă de misophonie au auzit suntele declanșatoare, au început să transpire, iar ritmul cardiac le-a crescut.

Prin studierea analizelor de creier, cercetătorii au descoperit că legăturile dintre anumite zone al creierului sunt diferite  la persoanele cu misophonie, iar acestea reacționează puternic. O regiune din creierul uman se numește cortexul insular anterior și influențează modul în care acordăm atenție unor lucruri. Pentru cei care au misophonie, acea parte din creier a fost mai activă la sunetele declanșatoare, iar cortexul insular a stabilit legături și cu alte regiuni din creier care au contribuit, de asemenea, la reacții extreme.

Misophonia este destul de rar întâlnită, dar știind cum crează creierul nostru răspunsuri emoționale, ar putea ajuta la descoperirea unor noi tratamente.