Home » Știri » Mihai Necolaiciuc, condamnat definitiv. Câţi ani va sta după gratii fostul şef al CFR

Mihai Necolaiciuc, condamnat definitiv. Câţi ani va sta după gratii fostul şef al CFR

Octavian Palade / 23.11.2016, 13:27
Mihai Necolaiciuc, condamnat definitiv. Câţi ani va sta după gratii fostul şef al CFR

Fostul şef al CFR Mihai Necolaiciuc a fost condamnat definitiv miercuri de Curtea de Apel Bucureşti, în dosarul în care este acuzat de abuz în serviciu.

Mihai Necolaiciuc, fost director general al CFR, a fost condamnat definitiv miercuri, de Curtea de Apel Bucureşti, la opt ani de închisoare, în dosarul în care este acuzat de abuz în serviciu, transmite news.ro.

Potrivit anchetatorilor, prejudiciul produs companiei feroviare de către Necolaiciuc, mai mulţi foşti şefi din CFR şi administratori de firme este de aproape 57 de milioane de euro.

Magistrații Curţii de Apel Bucureşti au admis apelul lui Mihai Necolaiciuc şi i-au redus pedeapsa primită la Judecătoria Sectorului 1 în 2 iunie 2015, de la zece la opt ani de închisoare. Din pedeapsă  va fi scăzută perioada în care a stat în arest preventiv, respectiv din 17 iunie 2009 până în 26 ianuarie 2012 şi perioada din 17 octombrie 2014 în 17 iulie 2015, când a fost liberat condiţionat din executarea altei pedepse, de patru ani şi şase luni închisoare, la care a fost condamnat definitiv în 17 octombrie 2014.

Viorica Olăeru, fost director al Direcţiei Economice, a fost condamnată, în același dosar, la cinci ani şi şase luni de închisoare, pedeapsă redusă de la opt ani de închisoare, cât primise la Judecătoria Sectorului 1, pentru complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecinţe deosebit de grave.

Curtea de Apel Bucureşti le-a redus pedepsele dispuse de Judecătorie şi i-a condamnat definitiv pe Vlăduţ Ilie, fost inspector de specialitate la Serviciul Aprovizionare din subordinea Direcţiei Comerciale a CFR – la trei ani de închisoare cu suspendare, Dragoş Vasile Vlăduţ, fost şef al Serviciului Aprovizionare – la trei ani de închisoare cu executare, Maria Ana Matei, director al Direcţiei Comerciale în perioada decembrie 2000-aprilie 2001 şi director al Direcţiei Economice în perioada aprilie – noiembrie 2001 – la trei ani de închisoare cu suspendare, Octavian Costea, consilier juridic în cadrul Direcţiei Comerciale în perioada ianuarie 2001 – ianuarie 2004 – la trei ani şi şase luni de închisoare cu executare.

În cazul fostului director al Direcţiei Comerciale din CFR Mihail Gabriel Misir, decedat în timpul procesului, judecătorii a constatat încetarea procesul penal.

Mihai Necolaiciuc, condamnat pentru un prejudiciu de 57 milioane euro

În dosar au fost comasate trei cauze în care Mihai Necolaiciuc, mai mulţi foşti şefi din CFR şi administratori de firme au produs companiei feroviare un prejudiciu total de aproape 57 de milioane de euro.

Faptele au vizat angajarea companiei feroviare în relaţii contractuale nelegale, în urma cărora au fost plătite din bugetul CFR produse, bunuri şi servicii care nu au fost niciodată livrate sau au fost necorespunzătoare calitativ şi nefolositoare companiei, utilizarea subvenţiilor în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate, în folosul unor societăţi comerciale private, de la care au fost achiziţionate produse precum rulmenţi, şuruburi, piuliţe, butaşi de trandafiri, servicii de pază, delegaţii în străinătate, dicţionare şi reparaţii la case de odihnă, precum şi piese pentru instalaţii feroviare.

În alt dosar, fostul șef al CFR a fost condamnat definitiv la patru ani şi şase luni de închisoare în 17 octombrie 2014, pentru utilizarea în alte scopuri a creditelor garantate din fonduri publice. Mai concret, o bună parte din 34,3 milioane de euro, bani obţinuţi prin creditul de la Banca Europeană de Investiţii contractat în anul 2000 pentru diminuarea efectelor inundaţiilor şi reconstruirea infrastructurii feroviare afectate de viituri, au fost cheltuiţi pe servicii de publicitate în presă, saci de folie, radiotelefoane HP, frigidere, aparate de aer condiţionat, salopete din doc, covoare PVC, calendare şi agende.

În luna iulie 2015, după ce a executat nouă luni de închisoare, Necolaiciuc a primit o decizie definitivă de eliberare condiţionată din partea magistraţilor de la Tribunalul Bucureşti, fostul director al companiei CFR fiind pus atunci în libertate.