Home » Știri » Ministerul Sănătății acuză nereguli la Spitalul „Sfânta Maria” din București. Managerul răspunde cu plângere penală

Ministerul Sănătății acuză nereguli la Spitalul „Sfânta Maria” din București. Managerul răspunde cu plângere penală

Octavian Palade / 25.11.2016, 10:43
Ministerul Sănătății acuză nereguli la Spitalul „Sfânta Maria” din București. Managerul răspunde cu plângere penală

Ministerul Sănătății acuză că unele criterii de acreditare a Spitalului „Sfânta Maria” pentru transplant pulmonar nu sunt îndeplinite.

Ministerul Sănătății constată că unele criterii de acreditare a Spitalului „Sfânta Maria” din Capitală pentru transplant pulmonar nu sunt îndeplinite, unitatea nu are laborator de analize, serviciile fiind externalizate către o firmă privată şi patru unităţi publice, circuitele pentru transportul acestor pacienţi nu sunt corespunzătoare, nu există staţie centrală de sterilizare, iar din structura spitalului lipseşte medicul infecţionist, în condiţiile în care numărul infecţiilor nosocomiale depistate şi raportate este cu 50% mai mare faţă de anul trecut. Neregulile sunt consemnate în raportul Inspecţiei Sanitare de Stat, după controlul făcut la unitatea medicală, relatează news.ro.

Inspectorii din Ministerul Sănătății au constatat că la Spitalul „Sfânta Maria”, cu toate că în structura organizatorică este un laborator de analize medicale, acesta nu există în realitate. Serviciile sunt externalizate către o firmă privată, respectiv Centrul Medical MED-AS, şi către alte patru unităţi sanitare publice – Institutul de Hematologie, Spitalul Fundeni, Spitalul Matei Balş şi Centrul de Transfuzii Bucureşti, a comunicat vineri Ministerul Sănătăţii.

Conform Ordinului 860/2013 privind acreditarea centrelor de transplant, pentru ca o unitate medicală să fie acreditată pentru transplantul de organe, infrastructura de transplant trebuie să aibă “unitate specializată de laborator, acreditată pentru activitatea de transplant, cu personal care să asigure disponibilitatea laboratorului 24 ore din 24”.

În privința condiţiilor igienico-sanitare, inspectorii au constat că blocul operator al spitalului dispune doar parţial de circuite corespunzătoare, iar punctele pentru igiena mâinilor din unitatea medicală sunt insuficiente. Astfel, criteriile de acreditare din Ordinul 860-2013, care prevede “circuite corespunzătoare pentru pacienţii transplantaţi”, nu sunt îndeplinite.

De asemenea, reprezentanții ministerului au remarcat că aceleaşi ascensoare şi căi de acces sunt folosite pentru toate activităţile, respectiv pentru personal, pacienţi, lenjerie curată, lenjerie murdară, alimente şi deşeuri. Mai mult, liftul de mare capacitate cu care sunt transportaţi pacienţii din sala de operaţii în secţia de Anestezie şi Terapie Intesivă este folosit şi pentru transportul lenjeriei murdare, arată concluziile raportului Inspecţiei Sanitare de Stat.

La capitolul sterilizare, inspectorii au anunțat că nu există nicio staţie centrală de sterilizare, iar spaţiile existente pentru această activitate nu au nici ele circuite corespunzătoare.

Totodată, la momentul controlului, din structura spitalului lipsea medicul infecţionist.

La Spitalul „Sfânta Maria”, în comparație cu anul trecut, numărul infecţiilor nosocomiale depistate şi raportate este cu 50% mai mare. Cazuri de infectare cu Kelbsiella, Pseudomonas, Acinetobacter, Citrobacter şi Clostridium Difficile au fost înregistrate la secţiile de chirurgie, anestezie şi terapie intensivă, ORL şi medicină internă.

„În cadrul unităţii nu este implementată Procedura de comunicare internă a infecţiilor nosocomiale, informările fiind doar verbale. În perioada 2015 – 2016 nu au fost înregistrate focare de infecţie nosocomială”, scriu inspectorii sanitari în raport.

Ministerul Sănătății verifică achizițiile din spital

Ministerul Sănătăţii a  transmis că, după ce Primăria Capitalei îşi va da acordul şi va nominaliza un reprezentant al instituţiei în echipa de control, Corpul de Control al ministrului Sănătăţii va începe verificările, care vor viza, printre altele, achiziţiile publice efectuate de spital. Comisia internaţională de experţi solicitată de Ministerul Sănătăţii va însoţi echipa Corpului de Control în datele de 8 şi 9 decembrie.

Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății a spus miercuri că există îndoieli că Spitalul „Sfânta Maria” a fost acreditat judicios şi este pregătit în prezent pentru transplant pulmonar.

„Şi asta, pentru că am menţionat deja câteva aspecte ale modului în care s-a făcut acreditarea, asta pentru că din toate discuţiile cu experţii pe care le-am avut până acum, pare că Spitalul «Sfânta Maria» este în imposibilitate de a urmări pacienţii transplantaţi, neavând un compartiment de pneumologie şi neavând experţi specializaţi în urmărirea posttransplant a pacienţilor. Spitalul «Sfânta Maria» nu are un laborator care să poată analiza probele pacienţilor cu transplant pulmonar 24 de ore din 24 , aşa cum cere Ordinul 860”, a declarat ministrul.

Voiculescu a precizat că a solicitat Primăriei Capitalei să permită Corpului de Control al Ministerului Sănătăţii să verifice modul în care a fost acreditat Spitalul „Sfânta Maria” şi cum s-au făcut achiziţiile de echipamente medicale, iar primarului general, „dacă nu are nimic de ascuns”, să facă un act de transparenţă şi să publice lista contractelor încheiate cu firmele de echipamente.

Ulterior acestor declaraţii, primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, i-a cerut ministrului Sănătăţii să deblocheze fondurile pentru transplantul de plămân la Spitalul “Sfânta Maria” şi a acuzat ministerul şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate că au încalcat legea.

Gabriela Firea a spus că va pune la dispoziţie Ministerului Sănătăţii documentele cerute, legate de achiziţiile de echipamente medicale şi administrarea spitalului.

Primarul a mai spus că Ministerul Sănătăţi a trimis marţi Inspecţia Sanitară cu reprezentanţi din trei judeţe să facă verificări la Spitalul “Sfânta Maria” şi că, în urma controlului, nu au fost găsite nereguli.

Managerul Spitalului Clinic „Sfânta Maria” din Capitală, Narcis Copcă, a depus, miercuri, plângere penală la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, împotriva ministrului Sănătăţii, Vlad Voiculescu, pentru că a refuzat să plătească efectuarea unei operaţii de transplant în această unitate sanitară, iar pacientul a decedat.

Narcis Copcă a arătat că nici Ministerul Sănătăţii şi nici Agenţia Naţională de Transplant nu au semnalat vreo neregulă la acreditarea Spitalului “Sfânta Maria” pentru transplantul pulmonar.