Home » Știri » Ministrul Comunicațiilor: trebuie să ne pronunțăm dacă dorim respectarea contractului social și în spațiul cibernetic

Ministrul Comunicațiilor: trebuie să ne pronunțăm dacă dorim respectarea contractului social și în spațiul cibernetic

Sebastian Rotaru / 27.01.2017, 14:00
Ministrul Comunicațiilor: trebuie să ne pronunțăm dacă dorim respectarea contractului social și în spațiul cibernetic

Ministrul Comunicațiilor și Societății Informaționale, Augustin Jianu, consideră că spațiul cibernetic trebuie reglementat, astfel încât să fie respectate drepturile fundamentale ale omului și să nu mai fie caracterizat drept „Vestul Sălbatic”.

„Majoritatea tranzacțiilor financiare se desfășoară în spațiul cibernetic, interacțiunile sociale se desfășoară din ce în ce mai mult în spațiul cibernetic (…). Creșterea economică și buna funcționare a pieței unice digitale depind foarte mult de încrederea pe care utilizatorii o au în folosirea acestor instrumente. Instituțiile UE sunt din ce în ce mai focalizate pe a reglementa acest domeniu. E cumva natural, pentru că spațiul cibernetic a evoluat organic, dar, pe undeva, apar și niște elemente anarhice. Trebuie să vedem și să ne pronunțăm ferm dacă dorim respectarea contractului social inclusiv în spațiul cibernetic. Așa cum avem legi care să reglementeze interacțiuni sociale și economice în spațiul fizic, trebuie să avem astfel de legi și pentru spațiul cibernetic, în așa fel să nu mai fie caracterizat drept Vestul Sălbatic”, a afimat Ministrul Comunicațiilor, vineri, în cadrul unui simpozion desfășurat la Palatul Parlamentului cu prilejul Zilei Europene a Protecției Datelor.

El mai spune că reglementarea spațiului cibernetic presupune respectarea drepturilor fundamentale ale omului.

„Statul trebuie să răspundă evoluției cu aceste tipuri de reglementări, nu în alte scopuri decât în respectarea drepturilor fundamentale ale omului, inclusiv dreptul la viață privată, care în cazul de față înseamnă protecția datelor cu caracter personal. Și asta e foarte important pentru noi. Și ar trebui să fie important și pentru companiile private. Nu știu câte dintre companiile vizate de Regulamentul general privind protecția datelor cu caracter personal sunt în temă, știu ce au de făcut pentru a fi conforme cu acest regulament. Am încredere în Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal, care va primi, din partea Guvernului, tot sprijinul necesar pentru a-și duce la îndeplinire mandatul”, a adăugat Ministrul Comunicațiilor.

Simpozionul cu tema „Noul Regulament General privind Protecția Datelor – implicații și efecte” este organizat de Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal.

Regulamentul UE nr. 679/2016 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date și de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protecția datelor) a intrat în vigoare pe 25 mai 2016, iar prevederile lui vor fi aplicate începând cu data de 25 mai 2018. Regulamentul stabilește un set unic de reguli, direct aplicabile în toate statele membre ale UE.